utorak, 5. marta 2024.

Centar za vantelesnu oplodnju slavi peti rođendan

Objavljeno: 14. decembra 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Centar za vantelesnu oplodnju valjevske bolnice danas slavi peti rođendan! Za pet godina rada zahvaljujući Centru VTO svet je ugledalo čak 286 beba! „ Za rođendan Centra za VTO , opredeljen je datum kada je 2012. godine počela sa radom laboratorija najmlađeg Centra za biomedicinski potpomognutu oplodnju u sistemu državne zdravstvene zaštite i prvog takvog centra u jednoj ustanovi sekundarnog karaktera. Do sada je rođeno 286 beba nastalih u ovom Centru. 5. rođendan će biti proslavljen kao zajednički jubilej sa bebama koje su nastale u našem centru i sa prijateljima bez kojih sam centar ne bi postojao“, navodi se u pozivnici za proslavu današnjeg malog jubileja, petogodišnjice rada.

Svečanost će biti organizovana danas u Omni centru, a gostima će se obratiti šef odseka za BMPO dr Branko Budimirović, direktor valjevske bolnice dr Zoran Đurić, gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović i predstavnik udruženja “Da se novi život rađa”.

Prva bebe „iz epruvete“ rođena u septembru 2013.

Prva bebe iz „epruvete“, zahvaljujući valjevskom Centru za vantelesnu oplodnju, rođena je 1. septembra 2013. godine. Tada je na svet došla Minja, koja danas ima četiri godine. Danka i Dragan Sredojević iz Prijepolja na dete su čekali punih 14 godina. Mama prve bebe  iz „epruvete“, začete u valjevskom Centru za vantelesnu oplodnju, za portal Patak online je ranije ispričala da je njen najradosniji dan u životu bio 1. septembar, kada je Minja ugledala ovaj svet.

„ Nije bilo lako, ali nismo odustajali. Punih 14 godina smo pokušavali da se ostvarimo kao roditelji. Nakon toga smo se prijavili za program vantelesne oplodnje i uputili su nas u Valjevo. U početku smo bili malo skeptnični zašto Valjevo, ali ne Beograd, ali kada smo došli i videli sve te zaposlene pune entuzijazma, verovala sam u sve njih i nekako sam znala da ćemo uspeti. Na sreću, prvi veštačka oplodnja je bila uspešna, tako da sam zahvaljujući tim ljudima ostvarila svoju najveću želju“, priča Danka Sredojević (43), mama sada četvorogodišnje devojčice Minje.

Minja Sredojević

Ova žena iz Prijepolja kaže da joj je 21. januara 2013. potvrđeno da je ostala u drugom stanju, međutim, kaže da je „odahnula“ tek kada je Minja došla na ovaj svet. „Nije bilo lako. Bila sam u velikom strahu da li će sve proći kako treba. Na kraju ispalo je najbolje, a moja Minja je malo poranila, umesto krajem septembra, rodila se 1. septembra, možda zato što sam ja učiteljica, pa je došla na ovaj svet baš na taj dan“, priča kroz šalu mama male Minje.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *