ponedeljak, 24. juna 2024.

Čistili odžak i zapalili ušteđevinu

Objavljeno: 17. oktobra 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Za četiri decenije, koliko se bavi čišćenjem dimnjaka, valjevskom odžačaru Draganu Đukiću nije bio potreban papir i olovka da bi zapisao adresu kuće u koju ide. Zna, kaže, skoro sve ulice i brojeve kuća u Valjevu. U gradu na Kolubari, u koji je došao 1978. godine, možda nije bio u veoma malo broju kuća. Te godine zaposlio se u tadašnjem preduzeću “Dimničar“, koje je radilo deset godina.

“ U ‘Dimničaru’ sam počeo da radim 8. marta 1978. godine. Takva firma puno nedostaje Valjevu jer je u njoj je radilo i po 20 dimničara. Išli smo u grupama, održavali odžake a preduzeće je dobro poslovalo. Kada je zatvorena 1988. svi su se razišli. Ja sam prešao u privatnike i do danas radim. Osim mene u Valjevu još legalno prijavljenu dimničarsku radnju ima kolega Milovan Kojić, sa kojim radi i njegov sin“,  kaže odžačar Dragan Đukić.

Kao i u svakom drugom poslu i ovom ima raznih dogodovština, ali uz brojne zanimljive situacije na koje je nailazio tokom svih ovih godina kaže da smo mi čudan narod.

„ Najgore mi je kad neko počne da me uči kako da čistmi odžak, a meni sajla 40 godina u rukama. Za sve ove godine rada svašta sam doživeo. Tako se desilo, dok sam još radio u firmi, kod jednog domaćina dok smo čistili dimnjak, mi smo zapalili i pare koje je njegova žena sakrila u odžak. Kad je došla ona je počela da kuka. Pitam šta je bilo? Kaže “joj  odžačari pa bile mi pare u odžaku“. E, rek’o sestro gotovo je sad. Bile su, nema ih više“, priseća se Đukić.

Po svemu sudeći u penziju neće još jer nema ni učenika. Kaže da niko neće da se bavi ovim poslom. “ Kažu isprljaju se. Ja ovo radim 40 godina, nisam stekao neki kapital ali volim ovaj posao“, priča Đukić koji valjevskim ulicama krstari peške.

Za razliku od prethodnih godina ove je i sezona čišćenja odžaka počela još početkom septembra, mada napominje da vlasnici kuća svake godine čekaju poslednji momenat pa da pozovu dimničara.

“ Mnogi su se setili da ranije čiste odžake nego ranijih godina. Mada ima i onih koji još čekaju, kažu mi neka “zvaću te za koji dan“. Posao mi olakšava i što stambene zgrade imaju upravnika. Oni pozovu i tada čistim sve odžake u jednoj zgradi, a ne kao što je bilo do sada da stanari zovu pojedinačno pa na isto mesto idem više puta. Ovako se jedan ulaz očisti odjednom. Dnevno može da se očisti do desetak odžaka, a u zavisnosti od toga u kakvom je stanju, za njegovo čišćenje potrebno je oko sat do sat i po. Ako se čisti i kotao onda treba i više vremena, a pogotovu kada duže nije čišćeno onda je tada još teže“, kaže valjevski odžačar.

Posla kaže ima tokom cele godine, a osim u Valjevu dimnjake čisti i u Mionici, Osečini i okolnim mestima. Kaže sve može da se postigne, ali kad se na vreme počne i dodaje da se odžak najbolje očistiti kada se završi grejna sezona.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *