nedelja, 21. jula 2024.

Dan Evrope: Valjevo za zdravu životnu sredinu

Objavljeno: 10. maja 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Evropski pokret u Valjevu se ovo godine pridružio obeležavanju Dana Evrope partnerskim organizacijama u Beogradu i još nekoliko gradova u Srbiji, tako što je organizovao razgovor sa aktivistima i stručnjacima o tome kako doprineti zaštiti životne sredine kao jednoj od veoma bitnih evropskih vrednosti.

Razgovaralo se o tome kako poboljšati obaveštenost javnosti o stanju životne sredine i kako, pre svega, podržati građane da se uključe u odlučivanje i zaštite svoja prava kada je reč o pravu na zdravu životnu sredinu.

O primeni Arhuske konvencije i iskustvima u toj oblasti govorio je Srđan Matović, osnivač Arhus centra iz Kragujevca. On je u Valjevu kazao da je proces pridruživanja Evropskoj Uniji predstavlja kreiranje ambijenta u kome naši građani normalno žive. „Da imamo čist vazduh, da nam ne zagađuju vodu, da nam se ne dovode prljave tehnologije, da se svi u Srbiji borimo protiv eksploatacije litijuma i bora. Ja se kao lekar i javno zdravstveni radnik zalažem da zaštita životne sredine ima veći značaj nego što je to do sada bio slučaj“-smatra Matović.

„Valjevo se brani u Lukavcu“, to je poručio advokat Sreten Đorđević koji pruža pravnu pomoć neformalnoj grupi „Marš sa Kolubare“ u borbi za zaštitu životne sredine koja je ugrožena istraživanjem rezervi bora i litijuma. On je naglasio da su merenja kvaliteta podzemnih voda u selu Lukavac kod Valjeva pokazala prisustvo elementa bora u vodi u količinama koje predstavljaju nekoliko hiljada puta veće koncentracija od dozvoljenih.

Dušan Perić, aktivista neformalne grupe „Komšiluk“ koja se bori protiv izgradnje benzinske pumpe u centru grada u stambenoj zoni rekao je da su se žitelji dve stambene zgrade u centru Valjeva okupili da zaštite svoje stanove i kuće jer veruju da bi benzinska pumpa pogoršala kvalitet vazduha u neposrednom okruženju.

„Demokratija se iz institucija premestila na ulice“, rekao je Vladimir Pantić, aktivista Evropskog pokreta. On je istakao da građani imaju pravo i treba da učestvuju u odlučivanju koje se tiče životne sredine.

Učesnici razgovora su se saglasili da je potrebna međusobna podrška i saradnja da bi se odbranilo pravo na zdravu životnu sredinu koja je ugrožena kako od velikih korporacija tako i od manjih ali vrlo štetnih projekata koji se realizuju u naseljenim mestima ili zaštićenoj prirodi.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *