sreda, 24. jula 2024.

Dan otvorenih vrata u Prekršajnom sudu

Objavljeno: 12. decembra 2014.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Valjevski srednjoškolci iz Gimnazije i Ekonomske škole danas u bili gosti Prekršajnog suda. Da bi bolje upoznali mlade ljude sa načinom rada prekršajnih sudova i njihovom ulogom i značajem u pravosudnom sistemu, Prekršajni sud je danas otvorio svoja vrata za valjevske srednjoškolce. Predsednik tog suda Zoran Stefanović je đacima poručio da im je cilj da srednjoškolcima pokažu ceo sistem rada suda u kome ima 89 zaposlenih, a od toga 21 sudiju.

„Da bi poboljšali rad otvorili su info šalter gde građani mogu da dobiju sve potrebne informacije u vezi njihovih predmeta i više ne moraju da idu od vrata do vrata. Organizujemo stalna predavanja i edukukacije za zaposlene da bi bili još bolju u svom poslu. Po zvaničnoj statistici Prekršajni sud u Valjevu zauzima peto mesto u Srbiji, a ispred nas su samo sudovi u velikim gradovima“, rekao Stefanović.

Oni kojima Prekršajni sud izrekne zatvorsku kaznu ili nemaju novca da plate novčanu kaznu, završe u valjevskom zatvoru. Valjevskim srednjoškolcima je upravnik Kazneno- popravnog zavoda za maloletnike Slobodan Arsenijević govorio o onome što se dešava iza zatvorskih zidova. On je đacima poručio da je prevencija u društvu veoma važna.

„Postoje mnogi ljudi iz evropske struke koji smatraju da nije logično izolovati čoveka iz socijalne sredine, staviti ga u zatvor i očekivati od njega da se on popravi i promeni. Mnogi stručnjaci smatraju da je zatvor negacija društvenog života.  Uprkos tome, zatvori u ovom obliku postoje više od 200 godina. Jednostavno, društvo nije pronašlo bolji i efikasniji način da se suprostavi kriminalu i ostalim prekršiocima zakona“, rekao je Arsenijević.

Za đake dve srednje škole u Prekršajnom sudu je organizovana simulacija suđenja, kako bi i praktično videli i stekli sliku o tome kako rade sudije.

Jedan komentar na “Dan otvorenih vrata u Prekršajnom sudu

  1. Dan zatvorenih vrata za pravdu, Čovek u penziji 4 godine i primai i ugovor o delu i penziju, i priča o pravdi.SRAM VAS BILO.

    0

    0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *