sreda, 24. jula 2024.

Danas je Vaskrs

Objavljeno: 1. maja 2016.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju Vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista – Vaskrs, najveći i najznačajnji hrišćanski praznik. Pored naše crkve Vaskrs 1. maja obeležavaju i Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Monaška zajednica na Svetoj Gori. Vaskrs je najveći i najznačajniji hrišćanski praznik, koji se naziva i praznik nad praznicima i slavlje nad slavljima, jer svojim značajem prevazilazi sve druge svetkovine.

Na Vaskrs, Crkva i njeni vernici doživljavaju centralni događaj Hristove pobede nad smrću, jer je Vaskrsenje događaj na osnovu kojeg je ustanovljena hrišćanska vera. „Ako Hristos nije vaskrsao, uzalud je propoved naša, uzalud i vera naša, besmislen i život naš“, kaže sveti apostol Pavle. Vaskrs je dan večne radosti, jer je tada Gospod Isus Hristos pokazao svoju Božansku moć, savladavši smrt snagom svog Božanstva i podarivši ljudima večni život.

Jaje – simbol vaskrsenja

Simbolika farbanja vaskršnjih jaja obavlja se u spomen na događaj kad je Marija Magdalena Mironosica, koja je sa Presvetom Bogorodicom neprestano bila uz Hrista u toku njegovog golgotskog stradanja, otputovala u Rim da propoveda Jevanđelje. Tada je posetila cara Tiberija i poklonila mu crveno jaje, pozdravljajući ga rečima: „Hristos vaskrse!“ Crvena boja simboliše Spasiteljevu nevino prolivenu krv, ali je boja istovremeno i boja vaskrsenja.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *