utorak, 28. maja 2024.

Dani nordijskog filma u Valjevu

Objavljeno: 19. oktobra 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Danas i sutra u holu Centra za kulturu održavaju su „Dani nordijskog filma“, u okviru kojih će biti prikazana četiri filmska ostvarenja. Ulaz za sve projekcije je besplatan. Večeras od 18 časova biće prikazan norveški film „Ostati živ“. Režuju potpisuje Charlotte Blom. Ova komedija prati Marianne (34) koja neočekivano saznaje da njen voljeni Håkon ima ljubavnu aferu sa Fridom, mladom koleginicom koja pravi vafle na poslu svakog dana. Najbolja prijateljica je podržava osvetoljubivim mudrim savetima u novoj fazi u životu gde Marianne otkriva da je komfor precenjen i da je najbitnije da joj je u životu zabavno.

U 22 časa je projekcija švedskog filma  „Ne žali za mnom“. U Geteborgu na zapadnoj obali Švedske, Pol sanja da uspe u muzici. Ipak, ima jednu ogromnu prepreku: sebe. Pratimo Pola na emotivnom putovanju kroz prijateljstvo i teškoću, ljubav i izdaju da bi konačno pronašao svoj poziv. Zaplet se zasniva na tekstu i muzici Hokana Holstrema, jednog od najpopularnijih muzičara Švedske.

U petak u 19 časova biće predstavljeno finsko ostvarenje „Čovek bez prošlosti“, drugi deo triologije „Finska“ režisera Akija Kurismakija. Film prati život čoveka koji dolazi u Helsinki gde ga prebijaju toliko da dobija amneziju. Kako ne može da se seti ni imena, niti bilo čega u vezi sa svojim prethodnim životom, ima problem da nađe posao i stan i zbog toga počinje da živi na perferiji grada, uspostavljajući polako kontrolu nad svojim životom.

Iste večeri od 21 čas biće projekcija danskog filma „Ključevi kuća ogledalo“. Lily i Max su u braku više od 50 godina. Sada žive u staračkom domu, pošto je Maxu nakon šloga potrebna stalna nega. Lily je uvek stavljala Maxove potrebe na prvo mesto. Međutim, u sobu pored se doseljava novi stanar staračkog doma, koga zovu Pilot. Nekonvencionalan i pun života, Pilot odmah šarmira Lily. Lily se zaljubljuje, ali to nailazi na osudu i njene porodice i ostalih stanovnika doma. Uprkos nerazumevanju okoline, Lily odlučuje da se bori za slobodu i bekstvo iz nevidljivog zatvora na koji ju je život osudio.

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *