subota, 20. aprila 2024.

Digitalni registar o izvorima zagađivanja u Valjevu

Objavljeno: 10. februara 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Zagadjenje, foto: Patak online
Zagadjenje, foto: Patak online

VALJEVO- Valjevo se nalazi na spisku 15 gradova i opština u Srbiji koji će uspostaviti lokalne digitalne izvora zagađivanja.

Agencija za zaštitu životne sredine saopštila je da će, uz podršku Vlade Ujedinjenog Кraljevstva, pomoći da se uspostave lokalni digitalni registri izvora zagađivanja.

Kako je najavljeno, podaci o lokalnim izvorima zagađivanja biće dostupni i široj javnosti na jednom mestu, u okviru Nacionalnog registra izvora zagađivanja Agencije, u digitalnom i mašinski čitljivom formatu.

“To će omogućiti privatnom, civilnom i akademskom sektoru, ali i medijima i građanima da se na jednostavan način informišu i kreiraju proizvode zasnovane na otvorenim podacima”, navedeno je u saopštenju.

Pomoćnica direktora Agencije za zaštitu životne sredine Tamara Perunović Đulić smatra da je adekvatno prikupljanje podataka osnovni preduslov za efikasnu zaštitu životne sredine.

„Jedino tako možemo znati koliko su zagađene reke, zemljište, vazduh, koliko otpada proizvodimo i kako njime treba da upravljamo. Počinjemo sa ovih 15 opština i gradova, a želja nam je da do kraja 2022. godine sve lokalne samouprave u Srbiji formiraju svoje registre“, rekla je Perunović Đulić.

Zaposleni u 15 lokalnih samouprava biće obučeni za kreiranje lokalnih registara i evidentiranje zagađivača na svojoj teritoriji.

Na osnovu tih podataka, nadležne lokalne institucije će moći da donose planove i mere, kako bi se sprečilo i smanjilo zagađenje životne sredine i očuvali prirodni resursi.

Lokalne registre će formirati Valjevo, Osečina, Novi Sad, Kragujevac, Subotica, Vrbas, Nova Varoš, Prijepolje, Кladovo, Bor, Vranje, Leskovac, Pirot, Niš, i Čačak, koristeći već postojeći informacioni sistem na kome je zasnovan Nacionalni registar izvora zagađivanja.

Izvor: FoNet, Patak online

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *