petak, 23. februara 2024.

Dijabetes se teško prepoznaje

Objavljeno: 15. novembra 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Foto: Dom zdravlja Valjevo
Foto: Dom zdravlja Valjevo

VALJEVO- Preventivni centar Doma zdravlja i Služba polivalentne patronaže, u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje, Medicinskom školom i Crvenim krstom Valjevo,  su Svetski dan borbe protiv dijabetesa.

Preventivna akcija organizovana je u holovima Doma zdravlja. Pacijentima je kontrolisan nivo šećera u krvi, meren pritisak, sprovedena anketa o životnim stilovima, emitovana prezentacija i podeljen edukativni materijal.

Dr Ljiljana Vilotić, specijalista opšte medicine i jedan od lekara Savetovališta za dijabetes Doma zdravlja naglasila je da se simptomi ove bolesti teško prepoznaju.

„Zato apelujemo da se svi građani koji su u riziku jave svom izabranom lekaru ili u Savetovalište za dijabetes Doma zdravlja Valjevo, koje radi četiri dana u nedelji, uz angažovanje osam lekara. Bitno je da pacijente usmerimo na pravilan stil života, način ishrane, fizičku aktivnost i samokontrolu dijabetesa, koji je nama parametar za skrining. Prvi znaci su pojačano unošenje tečnosti, povećana glad, gojaznost ili mršavljenje, ali to se teško prepoznaje, tako da pacijenti u redovnim kontrolama kod lekara sasvim slučajno dođu do toga da su oboleli od dijabetesa“, istakla je dr Vilotić.

Foto: Dom zdravlja Valjevo

Patronažna sestra, specijalista javnog zdravlja Slavica Filipović ukazala je da službe Doma zdravlja na prevenciji dijabetesa tipa 2 rade skoro svakodnevno, kroz preventivne preglede, kontrolu zdravlja u kolektivima, u akcijama na trgovima i mesnim zajednicama, obeležavanje važnih datuma u Kalendaru zdravlja itd.

„Izuzetno je važno da sugrađanima ukažemo na zdrave stilove života i faktore rizika: pravilnu ishranu, fizičku aktivnost, promenu načina života, redovne zdravstvene kontrole, eliminaciju bolesti zavisnosti. To je put koji nas vodi ka očuvanju zdravlja, a svaki pokušaj da nešto promenimo nabolje je ulaganje u budućnost“, rekla je Slavica Filipović.

Dijabetes je jedna od najčešćih masovnih nezaraznih bolesti. Procenjuje se da u svetu jedan od 10 ljudi boluje od dijabetesa, s tim da će se trend povećanja broja obolelih nastaviti  i da ćemo do 2045. dostići cifru od 800 miliona.

U Srbiji je oko 770 hiljada obolelih, što je 12 posto stanovništva, ali je problem veliki broj neotkrivenih slučajeva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *