petak, 12. aprila 2024.

Divčibare zaboravljene od svih

Objavljeno: 18. februara 2015.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Divčibare, na kojima je ove zime bilo i do pola metra snega, potpuno su zaboravljene od svih. Ni valjevska vlast ni država ne mari za ovaj turistički centar, jer u njega godinama nisu uložili ni jedan dinar. Ove zime Divčibare, koje od decembra prošle godine nisu bile ni jedan dan bez snega, su bile pune gostiju, ali osim prirodnih lepota, tom turističkom centru nedostaje mnogo toga da bi postao primamljiv za turiste, ali i strane investitore. Loša infrastruktura, nedostatak programa koji bi privukli turiste na duži boravak, samo su neki od problema Divčibara.

U jeku ovogodišnje turističke sezone nije radila nova ski staza „Crni vrh“, iako je snega bilo sasvim dovoljno. Da za Divčibare vlada veliko interesovanje najbolje ilustruje podatak da su za novogodišnje praznike bili rasprodati svi hoteli, ali i privatne kuće i apartmani. Isti slučaj je bio i prethodnih dana, kada na Divčibarama nije bilo slobodnog kreveta.

Divčibare je imalo tu nesreću da nijedna vlast nije preterano marila za taj tuistički centar i od obećanja, tokom proteklih godina, nije se dalje odmaklo. Aktuelna vlast pravda se time da nemaju para u gradskoj kasi za reševanje gorućih problema na Divčibarama. Direktor Gradske direkcije Dragan Jeremić kaže da je za najneohodnije investicije na Divčibarama potrebno preko 300 miliona dinara i da Valjevo nema novac za to.

Jeremić dodaje da je jedini spas za Divčibare prodaja zemljišta koje je u vlasništvu Valjeva i dolazak novih investitora. „ Rešenje je da se usvoji izmenjeni prostorni plan Divčibara, kako bi se otklonili nedostaci i da bi lakše prodali gradske parcele. To otvara mogućnost da dobijemo novac od prodaje zemljišta, ali veći efekat će biti to što će investitori koji odluče da ulože novac unaprediti život na Divčibarama i dovesti do toga da se i država više posveti Divčibarama“, rekao je Jeremić.

Da bi se država „posvetila“ Divčibarama neohodna je inicijativa lokalnog rukovodstva, a ni za vreme ove, ni za vreme prethodne vlasti u Beograd nije otišao ni jedan projekat vezan za Divčibare. Izmenjeni prostorni plan Divčibara biće pred odbornicima na narednom skupštinskom zasedanju, zakazanom za 27. ferbuar, a nakon toga videće se da li će se odmaći dalje od obećanja.

Divčibarama se ne bavi ni Turistička organizacija Valjeva, kojoj je to u opisu rada. Umesto da konačno reše problem i oživi info-centar na Divčibarama, kako bi gosti mogli da dobiju potrebne informacije, Turistička organizacija je ove godine rešila da pravi promo filmove i publikacije.

 

Jedan komentar na “Divčibare zaboravljene od svih

  1. U Kragujevcu je nocenje sa doruckom 1000 dinara,a na Divcibarama samo nocenje je od 2300 pa na vise. Ne brinem se ja za ugostitelje, lepo oni sada trljaju ruke a kao traze da im se pomogne u razvoju turizma da bi jos vise para ulazilo u dzep. Bas lepo. Ovi u turistickoj rade za platu a raspolazu sa malim sredstvima i ako to nekome zvuci da je puno para. Toliki budzet ima pola opstina u Srbiji, a Valjevo je grad, to je strasno. TO u Mionici ima 10 zaposlenih i ako su opstina, a u Valjevu 4. Sto o tome ne pisete? Nasa turisticka je uzimala nagrade na takmicenjima gde se takmice sa TO Zlatibora, Nisa, Kragujevca, Beograda, Kopaonika, Novog Sada itd,a sve one imaju desetine puta vece budzete, ali o tome pisete dva dana

    0

    0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *