petak, 24. maja 2024.

Do 2025. biće posečeno oko 470 obolelih stabala na Pećini

Objavljeno: 27. oktobra 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Zdravstveno stanje stabala u parku Pećina nije dobro i neophodno je rekonstrisati i unaprediti stanje drveća, utvrdila je ekipa stručnjaka sa Šumarskog fakulteta. Na poziv preduzeća „Agrorazvoj- valjevske doline“ preduzeće „Foresting“ iz Beograda, zajedno sa ekipom stručnjaka, izradilo je Elaborat o vizuelnoj proceni zdravstvenog stanja stabala u park-šumi Pećina u kojem je navedeno da će do 2025. godine biti posečeno 473 stabla, a istovremeno biće posađena nova stabla.

„Zdravstveno stanje stabala u parku Pećina nije dobro i to ovaj Elaborat vrlo jasno i detaljno pokazuje. Sva stabla su numerisana i upisana u ovaj Elaborat, sa predloženim merama nege i analizom njihovog zdravstvenog stanja. Ukupan broj tih stabala koji je ušao u elaborat je 1075. Ekipa stručnjaka je bila na terenu, analizirali su i uneli stanje u ovaj Elaborat. Zdravstveno stanje naročito crnih borova, topole, javora, nije dobro. Zabeležene su gljive i razni drugi uzročnici propadanja istih, kao i tumori i entomološki napadi“, rekao je Đorđe Čolić, inženjer šumarstva iz „Agrorazvoja“.

Da se stabla u parku Pećina nalaze u veoma lošem stanju je potvrdio i inženjer šumarstva Ljubomir Popara.

„Ovo da nije započeto i da nije konstatovano stanje, ja bih smeo da potpišem da u roku od pet godina nijednog bora ne bi bilo. Ideja je da se u prvoj fazi ukloni ono što je najurgentnije, ono što je pitanje dana kada će pasti, a da se odmah posle toga nadomesti taj broj, da bismo u drugoj fazi imali malo više komocije za nabavku i odabir kvalitetnih sadnica“, rekao je Popara.

Kako je saopšteno, ovim Elaboratom planirana je seča stabala u dve faze i tri podfaze.

„U I fazi A se uklanjaju suva, bolesna i prevršena stabla. Mi ćemo već od polovine novembra Aktom donacije Gradske uprave Valjeva posaditi 250 sadnica autohtonih lišćara, na površinama koje su nam već dostupne u parku Pećina i time uticati na pošumljavanje. Što se tiče I faze A, treba pošumiti sa još oko 90 sadnica do jeseni, što je ukupno za tu fazu preko 340 sadnica. To su zdrave i sertifikovane sadnice, koje će krasiti naš park“, rekao je Čolić.

 

Plan seče stabala

I faza A – podrazumeva uklanjanje 117 stabala i predviđeno je uklanjanje do juna 2022. godine;

I faza B – 144 stabala, do marta 2023. godine i

I faza C – 16 stabala, do novembra 2023. godine.

II faza A – 12 stabala, do marta 2024. godine;

II faza B – 18 stabala, do novembra 2024. godine i

II faza C – 166 stabala, do marta 2025. godine.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *