nedelja, 14. aprila 2024.

Dom zdravlja apeluje na opreznost za praznike

Objavljeno: 30. decembra 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Uprkos smanjenom broju novotkrivenih slučajeva pozitivnih na KOVID-19, kao i nešto smanjenom broju pregleda i testiranja, Dom zdravlja Valjevo apeluje na sugrađane da za Novu godinu i božićne praznike ne prave veliki broj kontakata jer je situacija daleko od stabilne.

Kako je saopšteno iz ove ustanove, protekle nedelje je za stotinak pacijenata dnevno smanjen broj pregleda u KOVID Domu zdravlja, ali je i dalje veliki i u proseku iznosi oko 600, osim za vikend kada je prosečno bilo 400 pregleda. Može se konstatovati da je smanjen broj prvih pregleda, ali je znatan broj kontrolnih s obzirom na puno pozitivnih pacijenata u prethodnom periodu.

Znatno se smanjilo i testiranje u poslednjih 7 do 10 dana, čemu, između ostalog, doprinosi činjenica da se ne rade kontrolni testovi pacijentima koji više nemaju simptome bolesti. Međutim, zabrinjavaju podaci da je od broja testiranih sugrađana preko 70 odsto pozitivnih.

U periodu od 21. do 27. decembra urađeno je 306 PCR i 652 antigen testova. Potrebe za snimanjem pluća ne jenjavaju, tako da je u istom periodu urađeno 1265 grafija i konstatovan znatan broj upala. Od početka decembra do sada urađeno je 5435 snimaka pluća, oko 1500 PCR i oko 3500 antigen testova.

“Imajući sve ove podatke u vidu Dom zdravlja Valjevo poziva sugrađane na opreznost i dalje pridržavanje preventivnih mera, kao i na proslavu Nove godine u krugu porodice i izbegavanje većeg broja kontakata”, saopštava Dom zdravlja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *