ponedeljak, 22. jula 2024.

Dom zdravlja prekršajno kažnjen 100.000 dinara

Objavljeno: 4. oktobra 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Zbog prekršaja zakona o privatnom obezbeđenju valjevski Dom zdravlja je presudom Prekršajnog suda novčano kažnjen sa 100.000 dinara.

Prekršajni postupak protiv Doma zdravlja, inače, pokrenut je još prošle godine, nakon kontrole nadležnog inspektora Policijske uprave radi utvrđivanja načina zaštite ovog objekta. Tada je, naime, konstatovano da po važećoj sistematizaciji Dom zdravlja ima dva radna mesta portira-vatrogasca, koji po opisu svog posla treba da čuvaju i obezbeđuju objekat i imovinu ove zdravstvene ustanove. Umesto toga, međutim, u Domu zdravlja je, kako je utvrđeno prilikom kontrole policijskog inspektora, bilo angažovano privatno obezbeđenje za održavanje reda.

U iskazu pred prekršajnim sudijom, direktor Doma zdravlja u vreme pokretanja prekršajnog postupka dr Zaven der Hazarjan je priložio ugovor koji je Dom zdarvlja zaključio sa jednom privatnom firmom koja je unutar zgrade obezbedila video nadzor, na taj način objašnjavajući da Domu zdravlja „u stvari više i ne treba služba obezbeđenja“. Bivši direktor je takođe dodao da je u periodu od januara do septembra 2017. godine Gradska uprava u Dom zdravlja slala radnike jedne privatne firme koji su „radili u službi obezbeđenja i održavanja reda u Domu zdravlja“, zaključujući da je za načinjeni prekršaj „odgovoran“ Grad koji je angažovao i plaćao to obezbeđenje „pa tako Dom zdravlja nema odgovornost za nemanje licence za sistematizovana radna mesta portira-vatrogasca koja namerava da ukine“.

Tokom prekršajnog postupka, međutim, obavljen je uvid u pravilnik o organizaciji i sistematzaciji poslova u Domu zdravlja koji je na snazu još od avgusta 2016. godine i gde postoje dva radna mesta portira-vatrogasca čiji je opis poslova i fizičko obezbeđenje, obezbeđenje kruga i zgrade, vođenje računa o neovlašćenom unošenju predmeta i obavljanje kontrole sumnjivih vozila i osoba. Zbog toga je, a kako je navedeno u presudi Prekršajnog suda, pošto je Dom zdravlja imao sistematizovana ta dva radna mesta „morao imati i licencu, kako za zaposlene tako i za sam Dom zdravlja kao pravno lice“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *