nedelja, 26. maja 2024.

Država će izgraditi najmanje 17 kuća

Objavljeno: 31. jula 2014.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Nove kuće u Valjevu nakon majskih poplava sigurno će o trošku države dobiti 17 porodica, mada, moguće je da će taj spisak biti proširen za još oko 30 kuća. Na sanaciju u valjevskom kraju može da računa 170 domaćinstava i oni će od države dobiti pomoć od 120.000 do 600.000 dinara, u zavisnosti od stepena oštećenja kuća.

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač kaže da je država odredila kriterijume za pomoć građanima koji su pretrpeli štetu u majskim poplavama i po tim kriterijuma, tako da je raniji spisak po kome je trebalo da bude izgrađeno 66 kuća, a šteta isplaćena za oko 420 domaćinstava, pretrpeo značajne izmene i broj građana koji mogu da računaju na pomoć države je znatno manji.

Izvesno je da će o trošku države biti izgrađeno 17 stambenih objekata koji se nalaze na spisku prve prioritetne grupe koju je lokalna vlast dostavila državi, tako da će šest kuća biti izgrađeno u Rebelju, po dve u Pričeviću i Vujinovači, a po jedna u Rabasu, Oglađenovcu, Klincima, Vragočanici, Balinoviću. Bobovi i Gornjoj Bukovici.

Kovač kaže da je Kancelariji za obnovu prosleđen spisak sa  48 kuća za izgradnju u valjevskom kraju, međutim, neizvesno je da li će svi objekti biti izgrađeni, jer neka domaćinstva ne ispunjavaju uslove koje je postavila država. U drugoj i trećoj grupi na spisku za izgradnju nalaze se još 22 kuće, a da li će i one biti izgrađene o trošku države, odlučiće Kancelarija za obnovu, kaže Kovač.

“Uslov za izgradnju je da kuće budu srušene, a mi imamo veliki broj stambenih objekata koje je klizište pomerilo, ali kuće nisu srušene. Pored toga imamo šest stambenih objekata u Rebelju do kojih više nije moguće doći zbog klizišta koje je potpuno promenilo konfiguraciju terena. Videćemo šta će reći država, ako nas odbiju, mi ćemo pomoću donatora izgraditi te kuće, jer nisu bezbedne za život”, kaže Kovač.

Uslove za državnu pomoć ispunjava i 170 domaćinstva. Oni će  dobiti pomoć za sanaciju objekata oštećenih u poplavama. Većima kuća ima oštećenja prvog, drugog i trećeg stepena, oko 10 kuća ima četvrti stepen oštećenja, a oko 15 je pretrpelo najveća oštećenja i njihovi vlasnici će dobiti po 600.000 dinara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *