sreda, 22. maja 2024.

Država nije odustala od izgradnje pruge Valjevo-Loznica

Objavljeno: 17. novembra 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Priča o radovima na izgradnji pruge Valjevo-Loznica je ponovo aktuelizovana. Dve godine nakon što je prilikom posete Valjevu ministarka Zorana Mihajlović rekla da ta pruga nije prioritet države, ista ministarka je prilikom nedavne posete gradu na Kolubari poručila da će u narednih godinu dana država definisati način o završetku radova na pruzi Valjevo-Loznica, navodeći da država nije odustala od tog projekta.

„U prethodnom periodu smo se trudili da ne obećavamo nešto što smo znali da određene godine ne možemo da realizujemo. Imamo projektno-tehničku dokumentaciju, a pošto su sada bolja vremena i u našem budžetu i u ekonomskoj stabilnosti, nadam se da ćemo u narednih godinu dana imati način i kako ćemo i to da radimo. Pruga Valjevo-Loznica nije izbrisana, nije sklonjena, tu je, za početak imamo projektnu dokumentaciju što mislim da je važno“, poručila je ministarka Mihajlović.

U tu prugu je do sada uloženo 50 miliona evra i na toj deonici je završeno pola posla. Još 2013. godine država je donela odluku da ruskim kreditom ne gradi prugu za Loznicu, kako je prvobitno planirano, već da se gradi deonica od Stare Pazove do Novog Sada. Iako su svojevremeno čelnici Valjeva najavljivali da će se, zajedno sa opštinama na potezu do Loznice, boriti za prugu Valjevo-Loznica, od tog posla nije bilo ništa.

Izgradnja „ratne pruge“, kako je žitelji valjevskog kraja već duže vreme nazivaju, počela je pred izbijanje Prvog svetskog rata. Nastavak radova usledio je pred početak Drugog svetskog rata, a radnici su ubrzo morali da napustili to gradilište. Socijalisti su prugu kao „kapitalnu investiciju” nastavili da grade na početku svog mandata 1990. godine, ali su radovi po treći put prekinuti zbog izbijanja građanskog rata u SFRJ. Najviše je urađeno tokom 1998. godine. Izgrađeni su objekti koji se smatraju najtežim na delu do Osečine. Radovi su potom prekinuti zbog NATO bombardovanja.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *