subota, 20. jula 2024.

Dva rada iz valjevske angio sale među hiljadama stručnjaka

Objavljeno: 12. jula 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Evropski kongres interventnih kardiologa „Euro PCR“, je najveći svetski skup lekara koji se bave ovom granom u kardiologiji i okuplja preko deset hiljada učesnika i eminentnih stručnjaka. Mladi tim lekara valjevske angio sale učestvovao je na ovom skupu gde je dr Dušan Ružičić prezentovao dva rada, što je velika čast za Opštu bolnicu Valjevo.

Osim dr Ružičića u timu su još učestvovali dr Cvetanović i dr Obradović.  Panelisti pred kojima je dr Ružičić imao prikaz su najveća imena interventne kardiologije u svetu danas.

Jedan rad je bio prikaz slučaja komplikacije koja se dešava tokom PCR procedure u vidu gubitka stenta kod takozvanog „pada stenta“, sama komplikacija nastaje i pored toga što tehnika napreduje i nešto što može da bude rizik svakome ko ulazi u proceduru. Drugi rad se sastojao u tehnici kojom su mladi lekari valjevske angio sale uspeli da reše hroničnu totalnu onkluziju jedne arterije.

„Obzirom da smo mi određenom tehnikom uspeli da najbezbolnije rešimo bez većih komplikacija jako uspešno proceduru „pada stenta“, to je bilo zanimljivo da se vidi kako možemo još da razmenimo znanja i iskustva i kojim tehnikama da pribegavamo kada nam se desi nešto nepredviđeno. U drugom prikazanom radu koji se odnosi na tehniku saniranja hronične totalne onkluzije arterije kod otvaranja te arterije je uočeno da postoji i birfukaciona stenoza što je bio dodatni izazov. Tehniku koju smo prikazali imali smo priliku da uporedimo sa svetskim imenima koja se bave hroničnim onkluzijama, bifurkacijama i drugim stanjima. Oba rada su prošla dosta zapaženo, pohvaljeni su i diskusija se razvila u jako dobrom smeru. Naravno da nama u nekom svetlu fali još nekih tehničkih mogućnosti, ali to je već finansijski aspekt, zbog koga imamo potrebu za jednim vaskularnim ultrazvukom, koji je neophodan za kompleksnije procedure. Mi smo i bez svega toga uspešni i drago mi je da valjevska bolnica i tim angio sale prezentuje svoja dostignuća na ovako značajnim stručnim skupovima na svetskom nivou“, naveo je dr Ružičić, dodajući da smo na zavidnom nivou po broju procedura iako smo sala koja radi samo u prvoj smeni uz pripravnost.

Za tako radno vreme valjevska angio sala ima zavidan broj procedura i hiljade spašenih života. Ono što je takođe značajno jeste da valjevska angiosala ne zaostaje za svetskim po kvalitetu rada jer sve preporuke i kako se savetuje po evropskom bifurkacionom klubu i udruženju za perkutane intervencije, radi se i u valjevskoj angio sali po njihovim preporukama iz koraka u korak. Sama priprema za prezentovanje ovakvih radova je vrlo složena  i podrazumevala je da prvo apliciramo tako što je napravljen prikaz slučaja, a selekciona komisija birala je od nekoliko hiljada radova svega stotinak za prezentaciju, pa je tim valjevske angio sale sa dva rada imao zapaženo učešće na Evropskom kongresu interventnih kardiologa „Euro PCR“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *