petak, 21. juna 2024.

Dve međunarodne nagrade za polaznike Petnice u Moskvi

Objavljeno: 23. novembra 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Na Međunarodnom naučnom forumu mladih „Korak u budućnost“ održanom u Moskvi dve polaznice Istraživačke stanice Petnica osvojile su nagrade. Jana Počuča iz Beograda je osvojila nagradu iz oblasti biologije, a Mina Crnogorac iz Kragujevca iz oblasti psihologije.

Jana i Mina su nagrade dobile za svoje projekte realizovane na seminarima biologije i psihologije u Istraživačkoj stanici tokom 2019. godine. Oba rada su predstavljena na Petničkoj konferenciji „Korak u nauku“ u novembru prošle godine, i tako se kvalifikovala za učešće na ovom međunarodnom forumu.

Mina Crnogorac, učenica Prve kragujevačke gimnazije o Petnici i ovom takmičenju kaže: „Petnica je imala ključnu ulogu u mom obrazovanju i formiranju interesovanja. To je mesto koje mi je, između ostalog,  podiglo svest o brojnim pitanjima koja se mogu postaviti u nauci i mogućnosti da se na njih odgovori iz različitih uglova. Uz pomoć znanja koje sam tamo stekla, odabrala sam i nauku kojom bih u budućnosti volela da se bavim – psihologiju. Takmičenje na kome sam učestovala mi je pružilo priliku da usavršim veštine prezentovanja na stranom jeziku i saznam čime se bave moji vršnjaci iz različitih država u svetu“.
Jana Počuča, učenica Prve beogradske gimnazije objašnjava svoje iskustvo iz Petnice: „U Petnici sam shvatila šta je zapravo nauka, odnosno da je to velika igra bez kraja. Naučila sam kako da povezujem stvari, kako kritički da pristupam informacijama, i kako izgleda istraživački proces. A mislim da nisam mogla nigde drugde. Možda najvažnije od svega, upoznala sam mnogo divnih ljudi, predavača, saradnika, mentora, ali i drugih polaznika, koji su uvek bili spremni za diskusiju o različitim temama, a koji me motivišu da radim i učim još više. Ovo takmičenje, svakako je bio divno novo iskustvo, nešto sasvim drugačije od svega do sad. Nagrada je došla kao potvrda da se mnogo noći rada na istraživanju isplati, ali i kao dodatna motivacija za dalje obrazovanje i usavršavanje“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *