ponedeljak, 24. juna 2024.

Epidemiološka situacija pod kontrolom

Objavljeno: 22. maja 2014.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Epidemiološka situacija u Valjevu i opštinama Kolubarskog okruga je pod kontrolom, nakon nezapamćenih poplava koje su pogodile ovaj kraj. U Zavodu za javno zdravlje kažu da nije značajno povećan broj obolelih od zaraznih bolesti, a epidemiolog Biljana Rajković kaže za “Patak” da je situacija pod kontrolom i u Ljig, gde već osam dana nema vode, ali apeluje na nadležne da što pre reše problem vodosnabdevanja.

Na osnovu preporuke Odseka za sanitarni nadzor u Valjevu, Štab za vanredne situacije je naložio svim ustanovama, posebno obdaništima, školama, kolektivnim smeštajima i objektima za proizvodnju i promet hrane da pojačaju mere čišćenja i pranja, kao i dezinfekcije prostorija i opreme i da se obezbede uslovi za pojačanu higijenu ruku (tečni sapun, sredstva za dezinfekciju i papirni ubrusi).

Dezinfekcija i dezinsekcija poplavljenih delova grada i objekata traje, a Štab je apelovao na građane da tek nakon ispumpavanja vode i čišćenja objekata od blata i nanosa vode, zatraže dezinfekciju svojih obejakta i dvorišta, tako što će prijaviti Vatrogasno-spasilačkoj službi na 193, Odeljenju za vanredne situacije na 1985 ili preko Pisarnice Gradske uprave. Nadležni iz Zavoda za javno zdravlje će tada otpočeti sa dezinfekcijom i dezinsekcijom objekata.

Iz Štaba za vanredne situacije još jednom poručuju da će kontrola vode iz privatnih bunara u valjevskom kraju biti moguća, tek kada se smire podzemne vode. Zavod za javno zdravlje će kontrolisati kvalitet vode čim uslovi to dozvole.

Vodosnabdevanje grada se stabilizuje. Danas se završava osposobljavanje za rad Crpne stanice u Gradcu, a sutra i Prskavac, koji su bili polavljeni.

Sve ostale javne službe funkcionišu uobičajeno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *