nedelja, 26. maja 2024.

Epidemiološka situacija sve gora, Štab bez novih mera

Objavljeno: 15. septembra 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Valjevo se već danima nalazi u vrhu liste po broju novozaraženih u Srbiji, posle Beograda, Kragujevca, Novog Sada i Niša, gradova koji imaju daleko veći broj stanovnika.

Broj dnevnih pregleda u Kovid ambulanti valjevskog Doma zdravlja se „popeo“ na 700, ogromne su gužve, ali i veliki pritisak na lekare. Povećava se i broj dece sa simptomima korona virusa, a samo tokom jučerašnjeg dana je bilo više od 150 pregleda dece.

Slična situacija je i u valjevskoj bolnici, gde je iz dana u dan sve veći broj pacijenata, kao i osoba koje ne mogu da dišu samostalno.

U izveštaju Štaba za vanredne situacije grada Valjeva je navedeno da je u poslednjih pet dana zabeležen najveći broj pregleda u Kovid ambulanti do sada, broj obolelih je prešao 200, a hospitalizovanih 100.

Za to vreme Štab za vanredne situacije nije doneo nijednu novu meru u cilju poboljšanja epidemiološke situacije u Valjevu.

Štab je zasedao pre nedelju dana kada je konstatovano da je epidemiološka situacija u Valjevu nepovoljna, sa tendencijom pogoršanja, uz preporuka da se, dok Krizni štab Vlade Srbije ne donese nove mere, poštuju sve ranije mere.

Na naše pitanje zbog čega Štab za vanredne situacije ne reaguje i ne donosi nove mere, s obzirom na to da su i sami konstatovali da je u poslednjih pet dana epidemiološka situacije značajno pogoršana, gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković kaže da oni „prate situaciju“ i da bi do kraja ove sedmice trebalo da se sastanu.

„Pratimo svakodnevno situaciju. Poslušaćemo ono što kažu ljudi iz struke, a do kraja ove sedmice biće održana sednica Štaba za vanredne situacije ili Stručno-operativnog tima za zaštitu i spasavanje od epidemija. U svakom slučaju javnost će biti obaveštena blagovremeno o svemu“, rekao je Gojković.

Za razliku od Valjeva, koje je, očigledno, čekalo da Krizni štab Srbije donese nove mere, što se nije dogodilo, rukovodstvo Novog Pazara je, u trenutku kada je taj grad imao čak manji broj obolelih nego Valjevo, ne čekajući nove mere države, doneo odluku da zabrani porodična slavlja u ugostiteljskim objektima, kao i još nekoliko mera, što je već dalo rezultate, jer dnevno imaju manje od 100 novozaraženih.

Foto: Grad Valjevo

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *