četvrtak, 25. jula 2024.

EU će nastaviti da finansira uređenje valjevskih reka

Objavljeno: 15. septembra 2016.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Delegacija ambasadora zemalja EU, predvođena šefom delegacije EU u Srbiji Majklom Davenportom, danas je u poseti Valjevu. Davenport je najavio nastavak pomoći EU Valjevu i Srbiji na uređenju vodotokova i prevenciji poplava.

On, kao i i ambasadori Belgije, Danske, Hrvatske, Kipra i Slovačke i predstavnici ambasada Češke i Nemačke, u Valjevu obilaze projekte koje finansira EU, a u sklopu pomoći otklanjanja posledica katastrofalnih poplava u maju pre dve godine.

“Nastavićemo da radimo na zaštiti vodotokova, kako se slična katastrofa ne bi ponovila. Moramo da budemo svesni da su klimatske promene bile uzrok poplava, pa će zato delegacija EU ceo septembar obeležiti kao “zeleni mesec”, tokom kojeg će biti organizovane konferencije, prezentacije i debate o klimatskim promenama”, rekao je Davenport na prezentaciji učinka pomoći EU poplavljenim područijima u Gradskoj upravi.

Inače, EU je za projekte obnove i prevencije u Valjevu izdvojila blizu osam miliona evra. Između ostalog, izgrađene su 23 kuće, a obnovljeno je 20 domaćinstava. Pomoć je dobilo i oko 1.150 poljoprivrednika za obnavljanje proizvodnje, dok je 25 malih preduzeća dobilo podršku za obnovu poslovanja. Po rečima šefa delegacije EU, u narednom period finansiraće se sa 4,5 miliona evra uređenje tokova reka Kolubare, Obnice i Jablanice kroz obnovu i izgradnju zaštitnih utvrda na obalama, a radovi na uređenju preostalog dela korita Kolubare počeće sledećeg proleća.

Davenport i ambasadori EU danas će posetiti i gradsku biblioteku koja će dobiti namensku policu, publikacije i knjige koje se tiču EU, čime će Valjevo, kao prvi grad u Srbiji, ući u projekat “EUTEKA”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *