utorak, 28. maja 2024.

Firma Valy tužila predsednika sindikata

Objavljeno: 4. jula 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Italijanska firma Valy doo Valjevo, koja posluje u okviru kompanije za proizvodnju čarapa i ženskog rublja “Golden Lady”, podnela je Prvom osnovnom sudu u Beogradu privatnu krivičnu tužbu protiv predsednika Udruženih sindikata Srbije “Sloga” Željka Veselinovića i zatražila da bude osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od jedne godine, zbog istupanja u javnosti, saopštio je taj sindikat.

Valy tvrdi da je Veselinović svojim izjavama u javnosti, u svojstvu predsednika sindikata, imao nameru sa umišljajem da naruši poslovni ugled i kreditnu sposobnost te kompanije, a nakon njihove odluke 2021. godine da tehnološkim viškom proglasi 150 radnika u pogonima u Valjevu i Loznici, gde su bez posla ostale samohrane majke i udovice, a jedna radnica, majka troje dece je i preminula zbog pretrpljenog stresa.

„Veselinović u javnom istupanju rekao da program rešavanja viška zaposlenih u fabrici Valy nije urađen po zakonu i da će sindikat stati iza otpuštenih radnica, što se direktoru, italijanskom državljaninu Karlu Mariotiju i njegovom zameniku Radomiru Vukajloviću očigledno nije dopalo, te u tužbi ističu i da su kao strani investitori u Srbiji uložili novac za poštenu tržišnu utakmicu i da očekuju reakciju državnih organa, što smatramo otvorenim pritiskom na sindikat, radnike, državu i pravosuđe“, naveo je sindikat „Sloga“.

U saopštenju koju je objavljeno na njihovom sajtu se navodi da ako je kompanija Valy mislila da će ovom tužbom zaplašiti sindikat, predsednika i radnice koje su tužile firmu za otpuštanje, prekovremeni rad, preraspodelu radnog vremena i smanjenja broja plaćenih radnih sati, onda se prevarila.

„Mi od tužbi za povredu radnih prava nećemo odustati. Jasno im poručujemo da smo spremni i da robijamo ako treba, ali nikada da robujemo onima koji umisle da su dolaskom u Srbiju i investicijama kupili i same ljude, odnosno radnice i radnike. Jedva čekamo početak suđenja za koje ćemo se zalagati da bude javno, a Valy ovakvim besmislenim i nebuloznim tužbama jedino sam sebi narušava poslovni ugled, izaziva gnev radnika i podsmeh u poslovnom svetu“, saopštava sindikat „Sloga“.

Foto: Patak online (arhiva)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *