nedelja, 21. aprila 2024.

Godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića

Objavljeno: 4. maja 2015.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U Valjevu je danas obeleženo 16 godina od pogibije pilota Milenka Pavlovića, koji je nastradao iznad Valjeva tokom NATO bombardovanja 1999. godine.Vence na spomenik pilotu Milenku Pavlovića položili su članovi njegove porodice, njegovi ratni drugovi, predstavnici Grada Valjeva, opštine Osečina, Vojske Srbije, policije, Srpske pravoslavne crkve i Udruženja boraca. Pukovnik Dragan Milenković, saborac Milenka Pavlovića iz 204. vazduhoplovne brigade, kojom je komandovao nastradali Pavlović, poručio je da njegov lik i delo ne smeju biti zaboravljeni.

“ Uprkos godinama koje prolaze osećaj ponosa i savesti o značaju podviga Milenka Pavlovića su sve veći. Milenko je voleo svoju porodicu, pilotski poziv, svoj rodni kraj i svoju zemlju! Krsili su ga istinoljubivost, ozbiljnost, pravednost i hrabrost”, rekao je Milenković.

Potpukovnik Milenko Pavlović je bio pilot Vojske Jugoslavije i komandant 204. lovačko-avijacijskog puka. Poginuo je u borbi sa NATO eskadrilom iznad Valjeva 4. maja 1999. tokom NATO bombardovanja SRJ. Pukovnik Pavlović rođen je u Gornjem Crniljevu kod Osečine. Odlikovan je ordenom za hrabrost, kao i ordenom Svetog vladike Nikolaja, najvećim priznanjem valjevske eparhije.

Ove godine, iz nepoznatih razloga, izostalo je nadletanje “migovih” aviona nebom iznad Valjeva, što je bila uobičajena praksa proteklih godina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *