nedelja, 16. juna 2024.

Godišnjica pogibije vojnika Stojadina Mirkovića

Objavljeno: 29. septembra 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Danas se navršila 31 godina od pogibije vojnika Stojadina Mirkovića iz Gornjih Leskovica, čija je žrtva postala simbol otpora i patriotizma.

Devetnaestogodišnji Stojadin Mirković je sa majorom Milanom Tepićem 29. septembra 1991. godine poginuo u Hrvatskoj, u kasarni u Bedeniku pored Bjelovara, braneći vojno skladište municije.

Tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije, 1991. godine je major Milan Tepić, suočen sa opsadom kasarne, u kojoj se nalazilo vojno skladište, naredio vojnicima, koje je rat zatekao na redovnom služenju u JNA, da napuste kasarnu. Mnogi su zarobljeni, a mnogi su uspeli da se spasu. Ipak, mladi Stojadin Mirković je ostao sa svojim majorom do poslednjeg trenutka, jer se prvi put oglušio o komandu svog pretpostavljenog.

Major Tepić je u želji da brojno naoružanje ne dopadne u ruke pripadnika hrvatske vojske koja bi ga koristila za borbu protiv pripadnika JNA, digao i sebe i skladište u vazduh. Stojadina Mirkovića je pogodila zolja u oklopnom transporteru, u kome se nalazio.

Polaganje cveća i odavanje počasti ispred biste Stojadina Mirkovića, koja se nalazi u dvorištu Osnovne škole „Miloš Marković“ u Donjim Leskovicama planirano je u 11 časova.

Porodica Stojadina Mirkovića i majka Anka, sa direktorkom škole Natašom Tadić Đuković i ove godine organizuju pomen i čuvaju uspomenu na hrabrog vojnika iz ovog kraja, koji je prozvan „Sinđelićem podno Povlena“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *