nedelja, 21. aprila 2024.

Gorenje: Poštujemo Zakon o radu i Kolektivni ugovor

Objavljeno: 9. oktobra 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Foto: Gorenje Valjevo
Foto: Gorenje Valjevo

VALJEVO- Kompanija „Gorenje“ poštuje Zakon o radu i Kolektivni ugovor i ostaje otvorena za nastavak socijalnog dijaloga i rešavanje svih pitanja od značaja za zaposlene i kompaniju. To je saopšteno iz „Gorenja“ povodom jednodnevnog štrajka koji su juče održali radnici te fabrike rashladnih uređaja u Valjevu.

„Pojedine teme koje se navode kao razlozi za štrajk su rešene sporazumno, poput isplate naknade za neisplaćene troškove prevoza, a na obezbeđivanju boljih uslova za rad i realizaciji kantine već se radi. Kada je reč o ostalim otvorenim pitanjima, regres se zaposlenima isplaćuje u skladu sa Kolektivnim ugovorom, dok će se o novoj sistematizacija razgovarati do kraja godine, kao i o strategiji zarada nakon rezimiranja poslovnih rezultata za period januar-novembar 2019. godine“, navodi se u saopštenju za javnost „Gorenja“.

Iz te kompanije je saopšteno da je dan pre štrajka, na inicijativu rukovodstva fabrike, održan sastanak sa predstavnicima sindikata na kojem se još jednom razgovaralo o trenutnom statusu svih otvorenih tema i ambicioznim planovima za naredni period.

„Na njemu je još jednom ponovljeno da je zajednički cilj svih nas napredak i uspeh kompanije Gorenje d.o.o. Valjevo, zbog čega menadžment poziva predstavnike sindikata na nastavak dijaloga. Svakako, Poslodavac poštuje pravo zaposlenih na štrajk zagarantovano zakonom i neće ni na koji način uticati na tok najavljenog štrajka“, stoji u saopštenju „Gorenja“.

Sindikati, između ostalog, traže povećanje plata za 15 odsto, isplatu drugog dela regresa, isplatu putnih troškova za sve zaposlene koji nisu imali obračunate putne troškove za period od jula 2016. do kraja decembra 2018. godine sa zateznom kamatom, kao i isplatu naknade od po 5.000 dinara za uslove rada. Sindikalci su naveli da štrajk organizuju zbog nepoštovanja odredbi Kolektivnog ugovora i Zakona o radu, nepoštovanja prava zaposlenih, ignorisanja zahteva sindikata i nekolegijalnog odnosa predstavnika poslodavca koji nisu u skladu sa običajima mirnog pregovaranja i primene socijalnog dijaloga.

Kako je saopšteno tokom jučerašnje obustave rada, ukoliko u naredne dve sedmice ne budu ispunjeni njihovi zahtevi, ponovo će štrajkovati, ali će taj štrajk trajati pet dana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *