nedelja, 26. maja 2024.

Građani Valjeva i Kolubarskog okruga imaju najkvalitetniju vodu za piće

Objavljeno: 3. novembra 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Građani Valjeva, ali i opština Kolubarskog okruga, imaju jednu od najkvalitetnijih voda za piće u Srbiji, pokazuju podaci koje je objavio Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“.

U godišnjem izveštaju o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće javnih vodovoda u 2021. godini navedeno da trećina gradskih vodovoda u Srbiji ima zdravstveno neispravnu vodu za piće. U mnogim mestima u Srbiji voda sa česme je 100 odsto neispravna, a najviše takvih je u Vojvodini.

Za razliku od mnogih koji imaju problem sa neispravnom pijaćom vodom, građani Valjeva i Kolubarskog okruga se nalaze u grupi gradova i opština u kojoj je voda sa česme potpuno ispravna i bezbedna za piće!

„U Kolubarskom okrugu nije bilo mikrobioloških i fizičko-hemijskih neispravnih uzoraka“, navedeno je u izveštaju Instituta „Batut“.

Izveštaj pokazuje da od svih okruga u Srbiji jedino u Kolubarskom i Pčinjskom okrugu nije bilo neispravnih uzoraka vode.

U izveštaju se navodi da je od ukupno 156 kontrolisanih javnih vodovoda gradskih naselja, u Srbiji njih 105 ili 67,3 odsto ispravno. U Vojvodini se nalazi najveći broj vodovoda kod kojih je utvrđena fizičko-hemijska neispravnost, dok se najveći broj vodovoda koji su mikrobiološki neispravni nalazi u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji.

Kako je navedeno, najčešći uzroci bakteriološke neispravnosti vode za piće je bio povećan broj aerobnih mezofilnih bakterija koje imaju manji higijensko-epidemiološki značaj i nemaju uticaja na zdravlje.

Najčešći uzroci fizičko-hemijske neispravnosti su povećana mutnoća i boja, povišene koncentracije gvožđa, mangana, amonijaka, nitrata, nitrita, kao i povećan utrošak kalijum-permanganata.

„Većina uzročnika fizičko-hemijske neispravnosti utiče na organoleptička svojstva vode, a nema uticaja na zdravlje, dok neki uzročnici neispravnosti pripadaju grupi toksičnih i kancerogenih materija i imaju uticaja na zdravlje. Podaci o bolestima povezanim sa hemijskom kontaminacijom se ne prate“, navodi se u ovom izveštaju.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *