sreda, 24. aprila 2024.

Građani Valjeva sprečili održavanje prezentacije projekta Rio Tinta

Objavljeno: 29. marta 2024.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Okupljeni građani, foto: Patak online
Okupljeni građani, foto: Patak online

VALJEVO- Građani Valjeva sprečili su sinoć održavanje prezentacije projekta „Jadar“ kompanije Rio Tinto. Građani, među kojima su najbrojniji bili ekološki aktivisti, su se okupili u jednom valjevskom hotelu, gde je bila zakazana prezentacija i predstavnicima kompanije Rio Tinto poručili da nisu dobrodošli u Valjevo, te da ih njihovi projekti ne zanimaju i da nema kopanja u Srbiji.

Nakon polučasovnih pregovora izvršnog direktora projekta „Jadar“ Čad Blevita sa građanima prezentacija je otkazana.

Inače, planirana prezentacija Rio Tinta nije bila zvanično najavljena, a predstavnici te kompanije su tek nakon što se u javnosti saznalo za njihove namere, objavili da je novinarima dozvoljeno prisustvo u svojstvu građana, ali ne i snimanje. Takođe su naveli da su na prezentaciju pozvani predstavnici lokalne zajednice, međutim, nije poznato na koga su mislili, jer na taj događaj, nisu pozvani predstavnici Gradske uprave i Kolubarskog okruga.

Advokat Sreten Đorđević je rekao da je ova prezentacija Rio Tinta pokušaj velike prevare građana Valjeva. 

„Sumnjam da je plan bio da ovaj javno-tajni skup bude održan u tišini, da bi onda kompanija izdala javno saopštenje u kome bi istakla, na primer, da građani Valjeva podržavaju realizaciju projekta. Taj plan je onemogućen i jedina ispravna stvar koja se desila je upravo ovo da građani ne dozvole održavanje ove lažne prezentacije projekta. Kako je moguće da Rio Tinto promoviše projekat „Jadar“ u situaciji kada je uredbom Vlade Srbije taj projekat ukinut? Očigledno je da je to privremenog karaktera i da kompanija očekuje neke strateške promene u politici Republike Srbije koje bi dovele do toga da se reinkarnira ovaj projekat”, rekao je Đorđević.

Bez odgovora na mnoga pitanja ostali su i valjevski novinari, koji od predstavnika Rio Tinta nisu uspeli da dobiju izjavu za medije, iako im je to sinoć obećano.

Inače, među brojnim građanima i ekološkim aktivistima, koji su predstavnicima Rio Tinta jasno poručili da nisu dobrodošli u Valjevo, je bio i narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *