ponedeljak, 24. juna 2024.

Grejna sezona donela probleme sa zagađenjem vazduha

Objavljeno: 5. novembra 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Sa prvim hladnim danima počeli su problemi sa povećanim zagađenjem vazduha u Valjevu. Mnogi građani se, iako kalendarska zima još uvek nije počela, već žale na gušenje u smogu. Iako podaci sa tri merna mesta u Valjevu, gde se meri prisustvo sumpor dioksida, azot dioksida i čađi u vazduhu, pokazuju da je tokom oktobra samo u jednom danu bilo povišenih vrednosti, podaci Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da je od zvaničnog početka grejne sezone pa do kraja oktobra svakodnevno zabeleženo prisustvo PM-10 čestica iznad dozvoljenih vrednosti.

“Toplo vreme u oktobru pogoduju kvalitetu vazduha koji udišemo. Indeks kvaliteta vazduha sa aspekta posmatranih parametara, sumpor dioksida, azot dioksida i čađi, bio je „dobar”, s obzirom da nije praćena koncentracija PM-10 čestica, koje, u stvari, predstavljaju najveći problem nas Valjevaca tokom cele godine, a pogotovo u sezoni loženja. Na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, međutim, mogu se pratiti čak i satne koncentracije PM čestica. I može se videti da je u Valjevu sa početkom grejne sezone, svih 13 dana od 15. do 28. oktobra, prisustvo PM-10 čestica bilo iznad granične vrednosti koncentracije u vazduhu. Najveće koncentracije bile su čak i tri i po puta iznad dozvoljenih graničnih vrednosti imisije”, kaže Biljana Mladenović iz Zavoda za javno zdravlje.

Zagađenje vazduha, gde se prati prisustvo sumpor dioksida, azot dioksida i čađi u vazduhu, meri se u centru Valjeva, na Petom puku i u Novom naselju. Privremeno je zatvoreno merno mesto u dvorištu Zavoda za javno zdravlje, na kojem se merilo prisustvo PM-10 čestica u vazduhu. Razlog za to je nepotpuna opremljenost takozvane „hladne sobe”, iako je obezbeđena prostorija i nabavljen aparat za merenje uzoraka iz dvorišta. Mešutim, nedostaje uređaj koji obezbeđuje mikroklimatske uslove, optimalnu vlažnost i toplotu, pri kojima se meri prisustvo PM-10 čestica u vazduhu, koji košta oko 3.000 evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *