sreda, 24. aprila 2024.

Gušimo se u smogu, dimu i izduvnim gasovima

Objavljeno: 14. januara 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Zbog zagađenja vazduha u Srbiji, pogotovo u zimskim mesecima, vrednosti zagađenosti već danima pokazuju da udišemo nezdrav vazduh. Takvo stanje je i danas, a najalarmantnije je u Beogradu, Smederevu, Nišu, Valjevu, Pančevu.

Podaci sa sajta waqi.info (World Air Quality Index, Indeks kvaliteta vazduha u svetu), pokazuju da je u Srbiji trenutno najzagađeniji beogradski vazduh. Merno mesto na Starom gradu pokazuje indeks od čak 196, koji spada u crvenu zonu nezdravog vazduha, a na Novom Beogradu taj indeks iznosi 188.

Teško se diše i u Smederevu (193), Valjevu (189), Pančevu (176), Nišu (171) i Kosjeriću (156).

Sa ovim podacima slažu se i oni koji se mogu naći na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA), po kojima su Niš, Smederevo i Valjevo obeleženi ljubičastom bojom, koja označava najviši stepen zagađenosti.

Što se tiče uzroka, Ministarstvo za zaštitu životne sredine je indikovalo sledeće razloge za prekomerno zagađeni vazduh u ovim gradovima: Pančevo – industrija i saobraćaj, Užice – grejanje i saobraćaj, Valjevo – grejanje i saobraćaj, Kraljevo – grejanje i saobraćaj, Kragujevac – industrija i saobraćaj.

Indeks kvaliteta vazduha baziran je na merenju čestica prašine u šta spadaju zloglasne PM-10 i PM-2.5 čestice, zatim ozona, azot-dioksida, sumpor dioksida i emisije ugljen monoksida. Sva merenja na sajtu WAQI zasnovana su na satnim čitanjima.

Merenje čestica prašine podrazumeva dve vrste: PM-10, koje nas guše najviše zimi i izazivaju teške bolesti od kojih godišnje umre čak 6.000 ljudi u Srbiji, kako je „Blic“ već pisao, ali i njihovog još opasnijeg pratioca – čestice PM-2.5.

Blic

Jedan komentar na “Gušimo se u smogu, dimu i izduvnim gasovima

  1. Prosečna starost dizela u Valjevu je 35 godina. Traktoru Tamići automobili na dizel pogon odavno se ne koriste samo u Valjevu su dobrodošli. Kontrolišu vas dali ste upalilj svetlo a dali trujete ljude niko ne kontroliše

    8

    0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *