ponedeljak, 22. jula 2024.

HK „Krušik“ kupio „Akumulatore“

Objavljeno: 2. novembra 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Višegodišnja agonija, nakon privatizacije, „Krušik-Akumulatora“ okončana je i jedini proizvođač nikl-kadmijumskih baterija za vojsku, elektroprivredu i železnicu u ovom delu Evrope, konačno je u pravim rukama – u vlasništvu Holding korporacije „Krušik“!

Valjevska vojna fabrika postala je vlasnik „Akumulatora“ nakon javne prodaje ove firme i to po početnoj ceni od nešto više od 72 miliona dinara. Od te sume, 12 miliona je HK „Krušik“ dao kao depozit za učešće na javnoj prodaji, oko 17 miliona je plaćen jedan, a oko 43 miliona dinara drugi objekat „Akumulatora“.

Prodaju „Akumulatora“ praktično je oglasila država, odnosno republički Fond za razvoj kao hipotekarni poverilac prvog reda. Fond za razvoj Srbije, naime, nakon privatizacije „Krušik-Akumulatora“ dao je pozajmicu novim vlasnicima za investiciono ulaganje, ali kako oni ni nakon sedam godina tu pozajmicu nisu vratili, niti je u firmi bilo očitih investicionih ulaganja, Fond je stavio hipoteku na imovinu „Akumulatora“ i oglasio prodaju.

Podsećamo, „Krušik-Akumulatore” je 2007. godine kupila „Euro Balkan korporacija” za 57 miliona dinara. „Akumulatori” su tada imali 229 radnika, ali se taj broj nešto kasnije počeo da se smanjuje, proizvodnja je stala, a preostalih nešto više od 70 radnika je u oktobru 2012. godine prestalo da prima platu i ostale prinadležnosti.

Posle četiri godine, tokom kojih su ti obespravljeni radnici ostali bez sredstava za život, oni su najpre sa „Akumulatorima“ sporazumno raskinuli radni odnos, a potom je njih 75, zbog povećanog obima posla, kao novozaposleni i to po pravi prioriteta primljeni u HK „Krušik“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *