utorak, 21. maja 2024.

Humanitarna čajanka za kupovinu porođajnog stola

Objavljeno: 10. decembra 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Udruženje „Rodi se na lepom mestu“ organizuje humanitarnu čajanku, a ideja je da ovom akcijom bude nastavljeno prikupljanje novca za opremanje ginekologije i porodilišta Opšte bolnice u Valjevu, a cilj je da bude kupljen još jedan porođajni sto.

Humanitarna čajanka biće organizovana sutra (subota, 11. decembar) u restoranu „Tajna“ na Pećini od 12 do 15 časova.

„U tom vremenu ćemo služiti čaj svima koji dođu i koji će čaj platiti onoliko koliko žele i mogu, a na poklon će dobiti šolju sa logom udruženja. Osim ličnog dolaska, moguće je svoju šolju čaja dobiti i uplatom donacije na račun Udruženja: Rajfajzen banka: 26591031000090697. U ovom trenutku raspolažemo sa 2.269.671 dinara i glavni cilj nam je bio nabavka porođajnog stola, za koji je potrebno mnogo više novca od ovog iznosa! Na žalost, cela situacija u zemlji svetu, prouzrokovana pandemijom korona virusa je onemogućila da u saradnji sa ljudima velikog srca i društveno odgovornim kompanijama, dostignemo ovaj cilj“, saopštilo je Udruženje „Rodi se na lepom mestu“.

U protekle tri godine, koliko postoji ovo Udruženje, vidljivo su unapređeni uslovi boravka, lečenja i rada na ovim odeljenjima. Početkom prošle godine zahvaljujući donacijama građana i preduzeća, koji su podržali rad ovog udruženja, kupljen je novi porođajni sto, a sada je plan da se nabavi još jedan, kako bi uslovi  na valjevskoj ginekologiji za buduće mame bili što bolji.

U Valjevu je 2018. godine na inicijativu tadašnjeg načelnika Ginekološko akušerskog odeljenja Opšte bolnice u Valjevu, dr Nenada Dimitrijevića, osnovano Udruženje „Rodi se na lepom mestu“. Glavni cilj je bio da se odeljenje ginekologije i porodilišta Opšte bolnice u Valjevu obnovi, s obzirom na to da se u jedno od najvažnijih odeljenja nije ulagalo proteklih 20 godina.

„Zahvaljujući podršci Grada Valjeva, ali i brojnih građana, privatnih preduzetnika, firmi i organizacija do sada je skupljeno oko 230.000 evra kroz rad Udruženja i preko donacija bolnici, koje su podstaknute našim aktivnostima, od čega je oko 67.000 evra prikupljeno direktno uplatama Udruženju“, saopštilo je Udruženje „Rodi se na lepom mestu“.

Nakon tri godine postojanja i zalaganja za Ginekološko akušersko odeljenje valjevske bolnice je sada bogatije za: tri ultrazvučna aparata, od kojih su dva visoke klase, a jedan srednje klase. Jedan od njih je opremljen sa dve  4D sonde i neonatološkom kardiološkom sondom, dva UZV aparata su opremljena i sa neonatološkim sondama za tek rođene bebe, nabavljena su 3 CTG aparata od kojih je jedan za blizanačke trudnoće, kupljen je prvi radio nož i opremljena je operaciona sala za patologiju grlića materice, sa sve adekvatnom stolicom

Pored toga, nabavljen je najnoviji porođajni sto, kupljena je oprema i instrumenti za sale za porođaje, operacione sale i ambulante, stari ultrazvučni aparat je opremljen dodatnom sondom za pregled beba i prenet je u bolničku ambulantu, kako pacijenti ne bi morali da dolaze u stacionarni deo bolnice na preglede.

Za najmlađe i najvažnije pacijente obezbeđen je SIPAP aparat, kao i pulsni oksimetar i laringoskop, koji ranije nisu postojali na ovom odeljenju, sređeni su svi krevetići za bebe i nabavljena je prva transportna izoleta, svi kreveti u porodilištu su opremljeni novim dušecima, jastucima i posteljinama, novim spavaćicama za trudnice i porodilje.

Nedavno je nabavljeno 10 grejalica i jedan indukcioni rešo za podgrevanje formula kojima se hrane bebe, nabavljen je i novi otoman za UZV preglede i celo odeljenje je opremljeno sa novim enterijerom na svim odsecima, uključujući sve ambulante, odeljenje apoteke kao i sobu za sastanke lekara.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *