nedelja, 14. aprila 2024.

I prošle sedmice vazduh u Valjevu je bio opasan po zdravlje

Objavljeno: 11. januara 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Vazduh u Valjevu je i prvim danima Nove godine bio zagađen i opasan po zdravlje. Početak godine doneo je neslavne rekorde u zagađenju vazduha u Valjevu, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“, koja sprovodi akciju „Aero Alarm“, u okviru koje je nastao ovaj izveštaj.

U izveštaju se navodi da je svaki dan prošle sedmice vazduh u Valjevu bio opasan po zdravlje. Od ponedeljka do srede vazduh označen indeksom “izuzetno loš”, petak i subota “veoma loš”. U četvrtak i nedelju zabeleženo najmanje zagađenje vazduha, ali ipak u crvenom, indeks da je vazduh “loš”.

Najviša prosečna dnevna koncentracija za proteklu sedmice je zabeležena je u sredu, 5. januara, kada su suspendovane čestice prašine prekoračile graničnu vrednost: PM10  u vrednosti  od 183,78 µg/m3 i PM2,5 u iznosu od 128,64 µg/m3. Istog dana u 14 časova zabeležene su rekordne maksimalne satne koncentracije u vrednosti od 469,45 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice. Maksimalna satna vrednost od  265,04 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice zabeležena je u 17 sati istog dana.

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe.

„Prvi dani i nedelje 2022. najavljuju da Valjevke i Valjevci mogu očekivati još jednu godinu sa zagađenim vazduhom. ’Pluća’ koja su u Valjevu kod ’Krušika’ postavili ’iRevolucija’ i ’Kreni-Promeni’ pocrnela za nekoliko dana. Najzagađeniji vazduh u Srbiji udišu ljudi u Valjevu, Boru i Novom Pazaru, pokazuje izveštaj za 2021. godinu koji je objavila Nacionalna ekološka asocijacija. Postavlja se pitanje šta je sa merama koje treba da preduzimaju nadležni i sa javnim novcem koji treba da se koristi za zaštitu životne sredine? Ćutanje je zlatno? Iako su po zakonu obavezni, nadležni organi u Valjevu ne obaveštavaju građane o koncentracijama zagađujućih materija u vazduhu i merama za zaštitu zdravlja i smanjenje zagađenja vazduha“, navodi se u saopštenju koje potpisuje organizacija „Lokalni odgovor“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *