subota, 20. aprila 2024.

I protekle sedmice vazduh u Valjevu je bio opasan po zdravlje

Objavljeno: 21. decembra 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Zagadjenje vazduha, foto: Patak online
Zagadjenje vazduha, foto: Patak online

VALJEVO- Vazduh u Valjevu je i protekle sedmice bio zagađen i opasan po zdravlje. Od početka godine zabeležen je 141 dan sa prekoračenjem graničnih vrednosti suspendovanih čestica prašine, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“, koja sprovodi akciju „Aero Alarm“, u okviru koje je nastao ovaj izveštaj.

U izveštaju se navodi da je tokom prošle sedmice, ponedeljak, utorak, četvrtak, subotu i nedelju vazduh u Valjevu imao ljubičast indeks “veoma loš”. U sredu izuzetno zagađenje sa indeksom kvaliteta vazduha “izuzetno loš”. Petak crveno, vazduh “loš”.

Najviša prosečna dnevna koncentracija za proteklu nedelju zabeležena je prošle srede, kada su suspendovane čestice prašine prekoračile graničnu vrednost: PM10  u vrednosti  od 79,19 µg/m3 i PM2,5 u iznosu od 76,51 µg/m3. Istog dana u 19 časova zabeležene su rekordne maksimalne satne koncentracije u vrednosti od 162,89 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice i maksimalna satna vrednost od  149,95 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice.

Visina aerozagađenja u protekloj sedmici je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe, navodi se u ovom izveštaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *