nedelja, 21. jula 2024.

I u protekloj sedmici vazduh u Valjevu je bio zagađen

Objavljeno: 2. novembra 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO-  U poslednjoj sedmici oktobra vazduh u Valjevu je bio zagađen, pokazuju podaci koje u okviru akcije „Aero Alarm“ sprovodi organizacija „Lokalni odgovor“.

Jedan dan indeks kvaliteta vazduha je imao ocenu „loš“ (ponedeljak), a šest dana indeks „veoma loš“. Najviša prosečna dnevna koncentracija suspendovanih čestica prašine za proteklu nedelju zabeležena je u sredu, 27.10.2021. kada su suspendovane čestice prašine prekoračile graničnu vrednost: PM10  u iznosu od 95,05 µg/m3 i PM2,5 u iznosu od 70,61 µg/m3. Istog dana ostvarene su maksimalne dnevne koncetracije u vrednosti od 203,14 µg/m3 u 9 časova za PM10 i  128,28 µg/m3 u 20 časova sa suspendovane PM2,5 čestice.

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe; članovi osetljivih grupa su mogli doživeti ozbiljnije zdravstvene posledice. U danima kada su izmerene izuzetno visoke koncentracije zagađujućih materija, vazduh je predstavljao izuzetan rizik i vanredne zdravstvene uslove za sve stanovnike Valjeva.

„Nijedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenje uticaja na životnu sredinu (Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo, Sektor za vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova u Valjevu)“, navodi se u izveštaju.

Kako je saopšteno, do 1. novembra, prema podacima iz Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, u vazduhu u Valjevu je od početka 2021. godine zabeleženo ukupno 105 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica, što je trostruko prekoračenje u odnosu na dozvoljenih 35 dana prekoračenja tokom godine propisanih Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *