nedelja, 16. juna 2024.

Inicijativa da se postave pešački prelazi na Divčibarama

Objavljeno: 22. juna 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Divčibare, vodeća turistička destinacija valjevskog kraja, na kojoj su najbrojniji najmlađi gosti, tek su nedavno dobile trotoar u glavnoj ulici. Trotoar uz glavni put koji vodi kroz Divčibare postavljen je u dužini od 2,2 kilometara, na potezu od nekadašnjeg kampa „Breza“ do „Vidika“. Do tada su deca koja borave na rekrativnoj nastavi bila prinuđena da šetaju prometnim regionalnim putem. Tokom prošle i ove godine urađen je trotoar, međutim, na tom potezu nema nijednog pešačkog prelaza, tako da su vaspitači i nastavnici prinuđeni da, kada decu prevode sa jedne na drugu stranu ulice izigravaju „saobraćajce“. Jedini način da prevedu grupu dece na drugu stranu ulice je da stanu na put i zaustave saobraćaj.

Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović kaže da je glavni put koji prolazi kroz Divčibare u nadležnosti JP „Puteva Srbije“, jer se radi o regionalnom putu, ali navodi da će iz Valjeva u Beograd biti upućena inicijativa da se u najkraćem roku postavi potrebna saobraćajna signalizacija na tom putu.

„Svesni smo da je to veliki problem i moramo da ga rešimo u najkraćem roku. Lokalna samouprava je spremna da obezbedi novac za postavljanje vertikalne i horizontalne signalizacije na glavnom putu na Divčibarama, sada je potreban samo dogovor sa ’Putevima Srbije’, jer je ta saobraćajnica u njihovoj nadležnosti. U međuvremenu, mi ćemo postaviti potrebnu signalizaciju na sporedne, lokalne puteve, koji su u našoj nadležnosti, kako bi saobraćajnice na Divčibarama bile što bezbednije“, rekao je dr Gvozdenović.

Branka Ilić, predsednica Mesne zajednice Divčibare i menadžerka hotela „Pepa“, u čijoj blizini je nastradao desetogodišnji dečak iz Subotice, kaže da je problem nedostatka obeleženih pešačkih prelaza predočila nadležnima, ali da se nakon odgovora da je u pitanju regionalni put, „na koji ne može da se postavi vertikalna i horinzontalna signalizacija“, odustala od bilo kakve inicijative kako bi se ovaj problem rešio.

Na Divčibarama svake godine boravi više od 160.000 turista, a među njima, veliki je broj dece, koji u ovoj turistički centar dolaze na rekreativnu nastavu.

Patak online

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *