ponedeljak, 24. juna 2024.

Izabran projektant za rekonstrukciju valjevske bolnice

Objavljeno: 1. novembra 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Rekonstrukcija valjevske bolnice, za koju je novac još prošle godine obezbeđen u državnoj kasi, sada je izvesnija, nakon što je izabran projektan. Grad Valjevo je za projektanta za rekonstrukciju bolnice u Valjevu izabrao beogradski „Mašinoprojekt KOPRING“, koji se jedini javio na javnu nabavku za ovaj posao i dostavio ponudu vrednu 41,6 miliona dinara, bez PDV-a. Rok za završetak projekta rekonstrukcije valjevske bolnice je 60 kalendarskih dana. Međutim, ostaje nejasno zbog čega se na spisku za rekonstrukciju nalaze odeljenja, koja su, uz pomoć donatora, već rekonstruisana.

Kako je navedeno u konkursnoj dokumentaciji, radiće se projekat rekonstrukcije objekta Ruska bolnica (stara zgrada), koji ima skoro 4.000 kvadrata. Na spisku je i Poliklinika sa oko 3.600 kvadrata, neurologija i pedijatrija sa oko 1.400 kvadrata, Centar za rehabilitaciju, koji ima 2.400 kvadrata, Hirurški blok sa skoro 18.000 kvadrata, kao i Grudno odeljenje i Patologija sa 4.600 kvadrata.

Projektom rekonstrukcije valjevske bolnice obuhvaćeno je odeljenje neurologije i dečje odeljenje, koji su rekonstruisani zahvaljujući donatorima, Blic fondaciji, emisiji Veče sa Ivanom Ivanovićem i Matiji Nastasiću. Direktor valjevske bolnice Zoran Đurić je ranije izjavio da su tražili izmenu projekta rekonstrukcije, te da umesto rekonstruisanih odeljenja, na spisak budu stavljeni Psihijatrija, Centar za metalno zdravlje i Upravna zgrada valjevske bolnice, međutim, ti zahtevi nisu uvršteni u projekat rekonstrukcije valjevske bolnice.

Kako je navedeno u konkursnoj dokumentaciji glavni ciljevi koji će odrediti arhitekturu projekta su unapređenje i proširenje pružanja usluga zdravstvene delatnosti i kapaciteta rada valjevske bolnice, adaptiranje unutrašnjeg prostora tako da se poveća kapacitet i time obezbede dodatne zdravstvene usluge, efikasnije lečenje i nega pacijenata, odgovarajući smeštaj pacijenata u cilju savremenog „patient friendly“ koncepta lečenja, adekvatan prijem, savremena i ažurna dijagnostika pacijenata, pravovremeno informisanje posetilaca i pratioca, poboljšanje i proširenje zdravstvenih usluga koje se trenutno pružaju pacijentima, povezivanje određenih delatnosti kliničkih odeljenja i dopunjavanje medicinskih sadržaja i funkcija, povezivanje funkcionalno zasebnih celina radi olakšanog pružanja usluga, kao i pristupačnost objektu i u samom objektu.

Po svemu sudeći, rekonstrukcija valjevske bolnice mogla bi da počne na proleće, jer je novac već odavno obezbeđen, a čekalo se na izradu projekta rekonstrukcije bolnice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *