ponedeljak, 24. juna 2024.

Izbori se ne ponavljaju, jer je GIK kasno reagovao

Objavljeno: 28. aprila 2016.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Iako je je Gradska izborna komisija saopštila da su utvrđene brojne nepravilnosti u izbornoj jedinici 1 u MZ Gradac , kao i u izbornoj jedinici 31 na Petom puku, ponavljanja izbora na tim biračkim mestima neće biti, jer je GIK, iako u njemu sedi najveći broj pravnika, iz neznanja ili nekog drugog razloga, propustio zakonske rokove za donošenje rešenja na osnovu uočenih nepravilnosti.

GIK je najpre saopštio da su u zapisnicima sa ova dva biračka mesta uočene brojne manjkavosti, od neusaglašavanja podataka u zapisnicima o broju glasalih, do toga da  zapisnici o glasanju  građana koji su građansku dužnost obavili kod kuće, nisu bili potpisani, pa je nejasno ko je glasao. Zbog toga je GIK tražio ponavljanje izbora na dva biračka mesta. Međutim, prigovore na tu odluku su podneli su SNS i „Dosta je bilo“. GIK je, kako saznajemo, uvažilo prigovor Pokreta koji predvodi Saša Radulović da su propustili zakonski rok, jer su o uočenim nepravilnostima morali da se izjasne u roku od šest sati od trenutka kada su nepravilnosti utvrđene.

 

Ko je kriv?

Na sednici Gradske izborne komisije, na kojoj je odlučeno da se usvaja prigovor i da ponavljanja izbora neće biti, predsednik GIK Vladan Jerinić i sekretar GIK Aleksandar Janković su preuzeli odgovornost na sebe zbog propuštanja rokova. Postavlja se pitanje da li će snositi bilo kakvu odgovornost zbog toga što nisu blagovremeno reagovali. Propuštanje rokova naročito čudi s obzirom na to da su u GIK mahom pravnici. Na čelu GIK je Vladan Jerinić, koji je pravnik, a isti slučaj je sa sekretarom Aleksandrom Jankovićem, koji već godinama učestvuje u radu GIK, pa se nameće pitanje kako je moguće da nisu znali koji je rok za donešenje odluke, kao i to da li će snositi odgovornost zbog propusta u radu.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *