nedelja, 16. juna 2024.

Izložba slika i crteža Miodraga Miće Popovića

Objavljeno: 18. aprila 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Večeras u 19 časova u Internacionalnom umetničkom studiju „Radovan Trnavac Mića“ biće otvorena izložba slika i crteža akademika Miodraga Miće Popovića, jednog od najznačajnijih i najintrigantnijih umetnika XX veka u Srbiji. Pred publikom će se naći 16 slika rađenih uljem na platnu ili kombinovanom tehnikom i dva crteža, nastalih u periodu od 1936. do 1989. godine. Tu je i portret našeg slavnog umetnika koji je naslikala njegova supruga, slikarka, Vera Božičković Popović. Izložena dela predstavljaju retrospektivu Mićinog celokupnog umetničkog delovanja i stvaranja, od poetskog intimizma i građanskog realizma, preko ekspresionizma do stila inspirsanog našim srednjovekovnim freskama i folklorom, enformela, da bi se 70-tih godina dvadesetog veka ponovo vratio realizmu reko figuralnog slikarstva i mrtve prirode.

Hronološki prva slika „Čukundedina kuća u Loznici“ nastala je kada je Mića imao samo 13 godina i ne pripada periodu njegovog profesionalnog bavljenja slikarstvom, ali je važna jer pokazuje njegov veliki umetnički talenat.

Slikar i akademik, ali i scenograf, reditelj i književnik, Mića Popović, rođen je 1923. godine u Loznici. U svom dugom slikarskom veku Mića Popović je uradio veliki broj slika i crteža. Za svaku sliku se dugo i opsežno pripremao i radio po nekoliko crteža, smatrajući da slika nikada nije definitivno završena i da se na njoj uvek može ponovo raditi. Na isti način odnosio se prema svakom svom umetničkom čedu, bilo da se radi o filmu, pozorištu, eseju, pa su zato dometi njegove umetnosti vrlo visoki i kao takvi će ostati i u budućnosti da svedoče o „antičkom heroju u olovna vremena“.

Ova izložba je realizovana zahvaljući Centru za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice u okviru koga se nalazi Legat našeg slavnog umetnika. Izložba će biti otvorena do 16. maja.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *