utorak, 25. juna 2024.

Izložba slika Željka Đurovića u Modernoj galeriji

Objavljeno: 12. novembra 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn
????????????????
????????????????

VALJEVO – „Zbog jednog Ljubinog intervjua poželeo sam da moje slike budu u centru fantastične umetnosti Evrope, i tako se i zbilo. Sada sam u Ljubinoj galeriji, ništa manje ponosan i srećan zbog toga“. Tim rečima umetnik Željko Đurović, čija 41 slika i crtež su na zidovima Moderne galerije, Doma slikara Mediale i zadužbine Ljube Popovića, otkrio je kako je čuveni akademik, s kojim se u životu samo jednom sreo, presudno uticao da dostigne sam vrh slikara fantastike.

„U tom intervjuu ’Politici’ Ljuba je pričao kako se sprema za izložbu u švajcarskom zamku Grije, koji je bio centar fantastične umetnosti u Evropi. Ja sam već stupio na slikarsku scenu, već sam izlagao u Evropi, ali čitajući njegov intervju, počeo sam da sanjam da i moje slike jednom budu na tom mestu. Nije mi to davalo mira, stvarao sam i zamišljao. Četiri-pet godina kasnije, prilikom izložbe u Ženevi, prišao mi je direktor zamka Grije i pozvao da pripremim izložbu. Bez direktnog kontakta, Ljuba je uticao da stignem do tamo“, rekao je Đurović za „Blic“.

Stvaralac koji je u svoje slikarstvo uneo dimenzije fizičkog i metafizičkog, kaže da su njegovoj generaciji slikara Ljuba, Dado Đurić i ostali iz “pariske ekipe”, bili putokaz i nada kako stvarati i “da je moguće osvojiti svet”.

„ I danas mladi studenti slikarstva imaju iste te želje, ali i oni su usmereni i ka ovoj galeriji. Zato će ona trajati. Izborila se kao brend da ima svoju publiku, da nema veze ko izlaže, da posetioci to ne moraju čak ni da to znaju, ali znaju da ih očekuje vrhunska izložba“, smatra Đurović, redovni profesor FILUM-a u Kragujevcu.

Za profesora Ratka Božovića, koji je otvorio Đurovićevu izložbu, njegovo slikarstvo je „odbrana žene kao paradigme najlepšeg u prirodi“.

“Ovde je žena odbranjena sa stanovišta ljudskog trajanja, jer od žene kreće sva lepota, svi izrazi onog što je najlepše i što je produžetak same vrste. Ovde je erotsko prisutno kao idealni čin, kao idealno viđenje žene. Konačno, ovde je žena uzvišena, jer je u središtu prirode, kao sve ono što je najlepše u samoj prirodi”,  govorio je profesor Božović.

Slike i crteži Željka Đurovića biće postavljeni u valjevskoj Modernoj galeriji do 10. januara.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *