nedelja, 23. juna 2024.

Izmene GUP Divčibara

Objavljeno: 23. septembra 2014.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Generalni urbanistički plan Divčibara, koji je usvojen pre šest godina, pretrpeće prve izmene. Javna prezentacija izmenjenog GUP održana je u gradskoj kući, a izmene su urađene na zahtev lokalnih vlasti, koje su tražile da izgradnja objekata bude dozvoljena na delu zemljišta čiji je vlasnik lokalna samouprava. Igor Marić, direktor Instituta za urbanizam i arhitekturu Srbije, koji je uradio izmenjeni plan GUP, kaže da su novinama obuhvaćene nove potrebe koje su se pokazale na terenu, a koje nisu obuhvaćene postojećim planom.

Urbanisti tvrde da će Divčibare i nakon ovih izmena GUP ostati zaštićene i neće doživeti sudbinu gustog naseljavanja poput Zlatibora, ali će kriterijumi biti fleksibilniji. Marić kaže da će izmenama GUP biti rešen i problem vikend naselja Kamenica, gde je 57 vikendica prvobitnim planom bilo predviđeno za rušenje.

Direktor Instituta za urbanizam i arhitekturu Srbije kaže da će se izmenjeni GUP lakše sprovoditi u odnosu na onaj koji je usvojen pre šest godina. Novina je i to da je predviđeno da “divlje staze” postanu javno zemljište, tako da će pojedini vlasnici parcela ostati bez  dela zemlje, kaže Igor Marić.

U naredne tri nedelje svi zainteresovani gradjani mogu da ostvare uvid u predložene izmene GUP Divčibara, a o njemu bi do kraja godine trebalo da se izjasne odbornici lokalnog parlamenta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *