utorak, 28. maja 2024.

Javni poziv za izgradnju južne obilaznice oko Valjeva

Objavljeno: 4. februara 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U Valjevu će u narednom periodu biti izgrađena još jedna saobraćajnica, dužine oko pet kilometara, koja će, kako se najavljuje, povezati “Privrednu zonu“ sa brzom saobraćajnicom Iverak – Nepričava čija je izgradnja u toku.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo je zajednički javni poziv za izbor strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje južne obilaznice Valjeva, a zainteresovana preduzeća imaju rok do 7. februara da dostave ponude.

Kako se navodi u javnom pozivu, biće izgrađena saobraćajnica ukupne dužina oko pet kilometara, a koja je predviđena za brzinu oko 100 kilometara na čas, sa poprečnim profilom od dve fizički odvojene kolovozne trake, sa dve saobraćajne trake za svaku kolovoznu traku.

Dodaje se da južna obilaznica Valjeva predstavlja vezu privredne zone grada Valjeva sa planiranim koridorom državnog puta I B reda broj 27, Loznica – Valjevo – Lazarevac, deonica Iverak – petlja Lajkovac, odnosno vezu grada Valjeva sa auto-putem Beograd – Južni Jadran. Pored toga planirana je i veza sa privrednom zonom u vidu kružne raskrsnice.

Obaveze strateškog partnera su izrada tehničke dokumentacije (Idejni Projekat sa studijom opravdanosti, Projekat za građevinsku dozvolu, Projekat za izvođenje i Projekat izvedenog objekta), kao i izgradnja obilaznice. Minimalni ugovoreni rok za završetak izgradnje i ugovorenih obaveza je 18 meseci, a maksimalan 36 meseci, piše u pozivu.

“Cilj izgradnje južne obilaznice Valjeva je poboljšanje nivoa usluge pre svega za teretne tokove, povećanje bezbednosti saobraćaja, smanjenje vremena putovanja, smanjenje troškova eksploatacije vozila i smanjenje negativnih ekoloških uticaja saobraćaja na okolinu. Nova saobraćajnica zajedno sa saobraćajnicom namenjenom motornom saobraćaju na deonici Iverak – Lajkovac, u okviru primarne mreže puteva Srbije, treba da preuzme tranzitne tokove sa postojeće putne mreže uz delimičnu promenu uslova saobraćajnicama koje su vezane za nju“, ističe se u pozivu.

Investitor ovog projekta je Javno preduzeće  “Putevi Srbije“, a u javnom pozivu Ministarstva se ne navodi kolika je procenjena vrednost radova na izgradnji obilaznice oko Valjeva.

 

Jedan komentar na “Javni poziv za izgradnju južne obilaznice oko Valjeva

  1. Lepa vest, ali šteta je što se sve radi bez odsustva nekog obimnijeg plana, koji je mogao uključiti izmestanje pruge iz ove zone – ka reci Kolubari i njeno ukrštanje sa obilaznicom u vidu nadvožnjaka, čime bi se rešio problem opasnih pružnih prelaza. Takodje bulevar Palih ratnika mogao bi se produžiti do obilaznice, a “Gorenje” premestiti u industrijsku zonu, što bi obezbedilo prostor za širenje zone za izgradnju stanova, s obzirom da je centar vec prebukiran.

    0

    0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *