VALJEVO- U eri društvenih mreža, i ona roba koja se kupovala isključivo na pijaci ili u trgovinskim radnjama, sada se može naručiti i putem interneta, a poštar vam je donese na kućni prag. Na ovaj način do kupaca stižu i prerađevine od voća i povrća skuvane u kuhinji Marije Dimitrijević iz valjevskog sela Popučke. Iako se već 35 godina njena porodica bavi živinarstvom imaju tri farme kapaciteta 16.000 tovnih pilića u jednom turnusu, sasvim slučajno, kada su pripremali zimnicu za sebe, Marija je „snimila“ sina kako melje papriku i govori da će prodavati ajvar i taj snimak postavila na fejsbuk. Nakon toga su počeli da im se javljaju zaintersovani kupci.
„To mi je dalo ideju da možemo da se bavimo ovim poslom. Te godine preko fejsbuka prodali smo 150 tegli, a naredne smo shvatili da od toga može da bude dobar posao i tada je to bila ozbiljnija prodaja. 2017. je praktično prva godina jedne ozbiljne proizvodnje i ozbiljnog bavljenja ovim poslom. Prošle godine smo i shvatili da želimo da se bavimo preradom voća i povrća za prodaju, a dokaz za to je što smo prodali 4.000 tegli ajvara, a za jednu teglu potrebno je 3,5 do 4 kilograma čiste paprike bez dodataka patlidžana. Ove godine smo već premašili prošlogodišnju i proizvodnju i prodaju, a tek je počela priprema ajvara“, priča Marija Dimitrijević.
Da se bave preradom voća i povrća Marija, njena majka Milojka i sestra Nataša nisu ni planirale, ali je to sada preraslo u jedan ozbiljan posao koji pored njih često zahteva i angažovanje još tri radnice. Prve godine kupcima su ponudili samo jedan ajvar, naredne su proizvodili ajvar, pinđur, ljutenicu i dve vrste kiselih paprika, a od ove godine i slatku i slanu zimnica. Za tržište su se praktično lako izborili. Svoje proizvode prodaju na sajmovima, ali najviše porudžbina dobijaju putem društvenih mreža.
„U proteklih mesec dana preko fejsbuk stranice svakoga dana stigne 10 do 15 narudžbina čija je vrednost u proseku oko 3.000 dinara. Ova roba je tražena širom Srbije od Subotice, Kraljeva, Beograda, Niša. Bilo je porudžbina sa Kosova i Metohije, ali nisam sigurna kako bi tamo išla isporuka. Dosta interesovanja ima i kod naših ljudi koji žive u inostranstvu. Imali smo kupce iz Nemačke, Austrije, Francuske koji su ovde bili na odmoru, a raspituju se iz Albanije. Prošle godine smo samo za Švajcarsku poslali 2.500 tegli ajvara“, kaže Marija.
Proizvodnja je po staroj recepturi, a za kvalitet je pre svega zadužen šporet na drva. Najviše se traži ajvar i mleveni paradjz, kao i sirupi od nane, koprive i limuna, a proizvodi su prošli kontrolu zdravstvene ispravnosti. Za tržište su se praktično lako izborili.
„Meni je ovo zanimljiv posao, ali mislim da nema težeg posla. To će svaka domaćica reći jer nekad je naporno pripremiti i deset tegli ajvara, a komoli više. Za jednu turu vam je potrebno dva dana. Naporno jeste, ali kada vam kupac kaže da je zadovoljan to je najbolja reklama i podstrek da nastavite dalje. Našli smo računicu i teglu ajvara prodajemo za 500 dinara. Mnogi koji rade duže prodaju i po 800 dinara ali mi smo tek na početku i sa ovom cenom ima zarade“, ispričala nam je Marija.
Izvor: Patak online