utorak, 5. marta 2024.

Još jedan porođajni sto za valjevsku ginekologiju

Objavljeno: 28. decembra 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Valjevska bolnica dobiće još jedan porođajni sto i to zahvaljujući udruženju „Rodi se na lepom mestu“, na čijem čelu je dr Nenad Dimitrijević. Kako je objavilo ovo udruženje, novi porođajni sto je plaćen 2,6 miliona dinara.

„Porođajni sto je juče poručen i plaćen 2.619.051,60 dinara sa računa udruženja ’Rodi se na lepom mestu’. Time završavamo prikupljanje sredstava za ginekološko-akušersko odeljenje Opšte bolnice u Valjevu u koje je, preko našeg udruženja i u zajedničkim projektima sa gradom i bolnicom, kao i od donacija podstaknutih našim akcijama, prikupljeno 250.000 evra koji su uloženi u medicinsku opremu u porodilištu. Toliko od nas za sve vas! Još jednom se zahvaljujemo svima na svoj podršci koju ste nam pružili. Pokazali smo da zajedno možemo sve“, objavilo je ovo udruženje na njihovoj zvaničnoj FB stranici.

U Valjevu je 2018. godine na inicijativu tadašnjeg načelnika Ginekološko akušerskog odeljenja Opšte bolnice u Valjevu, dr Nenada Dimitrijevića, osnovano Udruženje „Rodi se na lepom mestu“. Glavni cilj je bio da se odeljenje ginekologije i porodilišta Opšte bolnice u Valjevu obnovi, s obzirom na to da se u jedno od najvažnijih odeljenja nije ulagalo proteklih 20 godina.

Dr Nenad Dimitrijević

Nakon tri godine postojanja i zalaganja za Ginekološko akušersko odeljenje valjevske bolnice je sada bogatije za: tri ultrazvučna aparata, od kojih su dva visoke klase, a jedan srednje klase. Jedan od njih je opremljen sa dve  4D sonde i neonatološkom kardiološkom sondom, dva UZV aparata su opremljena i sa neonatološkim sondama za tek rođene bebe, nabavljena su 3 CTG aparata od kojih je jedan za blizanačke trudnoće, kupljen je prvi radio nož i opremljena je operaciona sala za patologiju grlića materice, sa sve adekvatnom stolicom

Pored toga, nabavljen je najnoviji porođajni sto, još jedan je juče plaćen, zatim kupljena je oprema i instrumenti za sale za porođaje, operacione sale i ambulante, stari ultrazvučni aparat je opremljen dodatnom sondom za pregled beba i prenet je u bolničku ambulantu, kako pacijenti ne bi morali da dolaze u stacionarni deo bolnice na preglede.

Za najmlađe i najvažnije pacijente obezbeđen je SIPAP aparat, kao i pulsni oksimetar i laringoskop, koji ranije nisu postojali na ovom odeljenju, sređeni su svi krevetići za bebe i nabavljena je prva transportna izoleta, svi kreveti u porodilištu su opremljeni novim dušecima, jastucima i posteljinama, novim spavaćicama za trudnice i porodilje.

Nabavljeno je 10 grejalica i jedan indukcioni rešo za podgrevanje formula kojima se hrane bebe, nabavljen je i novi otoman za UZV preglede i celo odeljenje je opremljeno sa novim enterijerom na svim odsecima, uključujući sve ambulante, odeljenje apoteke kao i sobu za sastanke lekara.

Sve to postignuto je za tri godine postojanja udruženja „Rodi se na lepom mestu“, koje nakon poslednje akcije koja se tiče nabavke porođajnog stola, prestaje sa radom. Za sve učinjeno ostaje da Vam poručimo: Bravo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *