nedelja, 21. jula 2024.

Još tri mesta za merenje aerozagađenja

Objavljeno: 22. januara 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Od početka ove godine uvedena su još tri mesta u Valjevu na kojima se meri koncentracija čađi, sumpor dioksida i azot dioksida. Kako je za portal Patak online potvrdila Biljana Mladenović iz Zavoda za javno zdravlje, pored tri postojeća merna mesta u centru Valjeva, Novom naselju i na Petom puku, aerozagađenje se od početka janura još meri u vrtiću u Brđanima, zatim u obdaništu „Vidra“ u naselju Gradac, kao i u OŠ „Sestre Ilić“. Od početka godine na skoro svim mestima tokom 6-7 dana januara je zabeležena povećana koncentracija čađi.

Od ove godine u Zavodu za javno u Valjevu mere koncentracije PM-10 čestica na uređajima koji su postavljeni u njihovom dvorištu. Prema rečima Biljane Mladenović, od početka godine svakodnevno su zabeležene visoke koncentracije PM 10 čestica, koje su bile iznad dozvoljenih vrednosti, a izuzetno visoke vrednosti su zabeležene 3. januara, kada su iznosile 258 mikrograma po kubnom metru, a njihova dozvoljena vrednost je 50 mikrograma po kubnom metru.

Žarko Kovač, član Gradskog veća i član stručnog tima za smanjenje aerozagađenja na teritoriji Valjeva, kaže da je u cilju povećanja broja korisnika i razvoja daljinskog sistema grejanja odlučeno da cena priključka bude smanjena za 50 odsto.

„Mi imamo problem priključenja velikih stambenih naselja pored kojih prolazi toplovod, pripremili smo način na koji bi to moglo da se uradi, ali država bi morala da definiše kako zakonski možemo to da izvedemo. Ne da nam daju novac, mi ćemo davati subvencije građanima, finansirati nova priključenja domaćinstava i zamenu kotlova na pelet, ali da nam se dozvoli da to uradimo po zakonu. Mi smo mogli da podelimo subvencije, ali su nam rekli da tako kršimo zakone o javnim finansijama i budžetskim sredstvima. Mislim da se mora reagovati sa državnog nivoa, prvenstveno od Ministarstva za zaštitu životne sredine, uz pomoć Ministarstva energetike i Ministarstva zdravlja, koje se po ovoj temi uopšte nije izjašnjavalo. Mi činimo sve što je u našoj moći, ali u okviru zakona i finansijskih mogućnosti, a za to što se ne radi dovoljno razlog su nedeovoljne aktivnosti državnih organa“, rekao je Kovač za nedeljnik „Napred“.

I dok se Valjevo bori sa velikim zagađenjem vazduha susedna Mionica je prva opština u Srbiji čija toplana radi na biomasu.

„Pored javnih insitucija ove godine planiramo da proširimo mrežu na mionička domaćinstva. Prioritet je da obezbedio čist vazduh, a time ćemo obezbediti i zdravu budućnost našoj deci“, rekao je prvi čovek mioničke opštine Boban Janković.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *