utorak, 21. maja 2024.

Kada spasiš jedan život postaješ heroj, kada spasiš stotine života onda si medicinska sestra

Objavljeno: 12. maja 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Jasmina Marković sa kolegama, foto: privatna arhiva
Jasmina Marković sa kolegama, foto: privatna arhiva

VALJEVO- Danas se širom sveta obeležava Svetski dan medicinskih sestara i tehničara, na godišnjicu rođenja britanske medicinske sestre Florens Najtingejl, koja je bila začetnica modernog sestrinstva kao priznate profesije.

Posao medicinske sestre je human, odgovaran i težak, a uz to je slabo plaćen. Uobičajeni rad medicinskih sestara promenila je pandemija virusa kovid-19 i tada su mnoge od njih sa svojih radnih mesta raspoređene u jedinice intenzivne nege, gde se pacijenti bore za život.

Jedna od njih je medicinska sestra valjevske bolnice Jasmina Marković (48), koja je na Odeljenju intenzivne nege tokom pandemije korona virusa provela godinu i po dana!

„U početku smo svi bili zbunjeni, ali smo se brzo prilagodili situaciji. Nije lako čitavu smenu nositi skafander, maske i vizere, ali smo bili svesni toga da je naš posao da pomognemo, izlečimo, damo reč utehe i nade za izlečenje. Kada uđete u odeljenje, zaboravljate da kod kuće imate porodicu, da oko vas imate prijatelje. Svaka promena zvuka monitora, pumpe respiratora zahtevala je od nas brzo reagovanje. Vreme je prolazilo pored nas, a oči naših pacijenata su bile uplašene i bespomoćne, sa željom za izlečenje mnogi su se borili za vazduh“, priča Jasmina.

Medicinska sestra Jasmina Marković, foto: privatna arhiva

Na intenzivnoj nezi, gde su najteži pacijenti, mnogi od njih su izgubili bitku za život. Jasmina kaže da je to najteži trenutak, kada izgubite pacijenta, a znate da su svi medicinski radnici dali svoj maksimum.

„To su bili najteži momenti, gledati kako se jedan život gasi, a ceo tim lekara i sestara je dao da sve od sebe i zadnji atom snage. Jako teško je bilo saopštiti rodbini da su njihovi najmiliji preminuli i dati im snage da prihvate to, jer život i za nas i za njih ide dalje. Onda sedneš, skupiš snage i kreneš dalje da pomažeš, ulivaš nadu pacijentu, njegovoj porodici da će biti bolje. Na sreću, mnogi pacijenti su otišli kući izlečeni, to nam je ulivalo nadu i davalo energiju da se borimo, da ne odustanemo ni od jednog pacijenta“, prenosi svoja iskustva medicinska sestra iz Valjeva.

Jasmina Marković sa kolegama, foto: privatna arhiva

Posao medicinske sestre podrazumeva požrtvovanost i humanost, ali je potrebno dosta ljubavi i empatije.

„To podrazumeva požrtvovanost, istrajnost u poslu koji obavljamo sa dosta ljubavi, empatije razumevanja za pacijente i njihove porodice. Samo jaka, sposobna i stručna sestra može to da pruži. Covid 19 pandemija je iza nas. Svi se nadamo da se više nikada neće tako nešto ponoviti. Sada radim na odeljenju psihijatrije gde se susrećem sa novim izazovima, a stečeno iskustvo mogu da primenim. Jako je važno da poručim mladim sestrama da kradu znanje od starijih, da pitaju, da prate svoje pacijente i u svakom trenutku da imaju razumevanja i za njih i za njihove porodice“, poručila je Jasmina Marković.

Medicinska sestra Jasmina Marković, foto: privatna arhiva

Ona smatra da je neophodno da se poboljša položaj medicinskih sestara i tehničara.

„Trebalo bi da položaj sestara bude bolji, da se vidi i ukaže na to da su one bitna karika u lancu zdravstvenog sistema, ali i da se same što više edukuju. Bitno je da imamo što više školovanih akademskih sestara, koje će na adekvatan način da se izbore za bolji status medicinskih sestara, da im se olakša rad u svakom pogledu, a da primarno medicinske sestre bude fokusirane na pacijente“, rekla je Jasmina, čestitajući svojim kolegama i koleginicama Svetski dan medicinskih sestara i tehničara.

Medicinska sestra Jasmina Marković u zdravstvu radi od 1995. godine. Medicinsku školu je završila sa odličnim uspehom, a kroz višegodišnje iskustvo radila je na nekoliko odeljenja valjevske bolnice. Mama je jedne 28-godišnje Aleksandre.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *