ponedeljak, 20. maja 2024.

Kako koristiti Centralni registar faktura

Objavljeno: 7. marta 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Izuteno posećen je bio stručni seminar na temu “Obavezna registracija izdatih faktura prema javnom sektoru i druge dokumentacije za isplatu u Centralnom registru faktura”, koji je organizovala Visoka poslovna škola strukovnih studija, pa je zabeleženo učešće više od 70 predstavnika preduzeća, službi i institucija.

Naime, od 1. marta ove godine na snagu su stupili novi zakonski propisi Uprave za trzor Ministarstva finansija, kojima se u praksu sprovodi Centralni registar faktura (CRF), čija je svrha jedinstveni sistem u kome bi bila evidentirana sva potraživanja. Zbog toga sun a stručnom seminaru naši predavači, dr Momčilo Vasiljević i Nenad Mihailović, učesnicima, između ostalog, podrobno objašnjavali uslove za uspešnu naplatu obavljenog posla u javnom sektoru, Zakon o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama, te pravilnik o načinu i postupku registrovanja faktura i načinu i vođenju sadržaja Centralnog registra faktura.

“Svaki put kada privatni sektor izdaje fakturu javnom sektoru, u zakonskoj obavezi je da te fakture registruje u Centralnom registru faktura. To je aplikacija koju je početkom februara kreirala Uprava za trezor. Međutim, veliki problem je u tome što se ta aplikacija u poslednjih mesec dana konstantno menjala, ali verujemo da će u narednom periodu zaživeti u potpunosti, kako bi svi korisnici nesmetano koristili taj portal“, rekao je nakon seminara medijima Nenad Mihailović.

Kako je naglasio, iako se izdavanje faktura odnosi na javni sektor koji obuhvata i javna preduzeća, ona su na nekin način izuzeta iz CRF, dok za njih ne bude zaživeo poseban sistem. To u praksi znači da se trenutno izdate fakture javnim preduzećima ne registruju u CRF. Mihailović je dodao da što se tiče rokova plaćanja, oni ostaju identični kao i do sada, ali ne napomenuo da ti rokovi počinju da teku od dana kada je poverilac registrovao fakturu u CRF, a ne od kada je izdao dužniku.

„Ovo je sve jako važno i za medije, jer korisnici javnoh sredstava često koriste usluge medija kroz reklamu i zato i mediji moraju sprovesti proces registracije faktura u CRF“, rekao je Mihailović novinarima.

Što se tiče kaznene politike, kazne za javni sektor sprovodi budžetska inspekcija, dok je privatni u nadležnosti Poreske uprave. Kazne, inače, važe i za poverioce i dužnike i kreću se od 150.000 dinara pa naviše, ukoliko fakture nisu registrovane u CRF.

VIPOS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *