petak, 24. maja 2024.

Kampanja za čistije grejanje u Valjevu

Objavljeno: 2. marta 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Zagađenje vazduha u Valjevu, foto: Patak online
Zagađenje vazduha u Valjevu, foto: Patak online

VALJEVO- Imajući u vidu ogroman problem Valjeva sa zagađenjem vazduha, udruženje Lokalni odgovor će u narednim mesecima, uz pomoć Beogradske otvorene škole (BOŠ) i Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i zaštitu životne sredine (RERI), pokrenuti kampanju i javnu debatu o mogućnostima za unapređenje prakse priključenja na daljinski sistem grejanja, tamo gde je to moguće i ekonomski opravdano, radi ublažavanja energetskog siromaštva i smanjenja zagađenja vazduha.

Lokalni odgovor će, uz ekspertsku podršku, predstaviti i preporuke za unapređenje lokalnih politika u Valjevu u oblasti proizvodnje, snabdevanja i korišćenja energije, navodi se u saopštenju za javnost Lokalnog odgovora.

“Jedan od predloga za unapređenje lokalne energetske politike će biti razmatranje mogućnosti besplatnog priključivanja na sistem daljinskog grejanja, gde postoje uslovi kojim upravlja komunalno preduzeće Toplana, ali i unapređenje prakse subvencija za energetsku efikasnost koju sprovodi lokalna samouprava u Valjevu.

Ovakvim aktivnostima Lokalni odgovor će istovremeno podstaći javnost u Valjevu da se uključi u proces usvajanja Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana Republike Srbije (INEKP). Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan je ključni planski dokument koji treba da postavi ciljeve domaće energetske i klimatske politike, pruži okvir za proces energetske tranzicije i bude instrument za dostizanje dugoročnih ciljeva energetske i klimatske politike”, navedeno je u saopštenju za javnost.

Udruženje građana Lokalni odgovor ove aktivnosti sprovodi u okviru projekta „Civilno društvo za energetsku tranziciju” Uključi se!”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *