nedelja, 25. februara 2024.

Kolumbijac širi pravoslavlje u prestonici Pabla Eskobara

Objavljeno: 30. maja 2016.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Da Srpska pravoslavna crkva u svojim redovima ima monaha Kolumbijca, koji Medeljenu, gradu poznatom po kralju droge Pablu Eskobaru, malo ko zna. Psihoterapeut Serhio Lopez (35), zahvaljujući poznanstvu sa valjevskimn sveštenikom, odlučio je da se zamonaši i sada je misionar SPC u Kolumbiji, gde brine o o pastvi od 40 pravoslavnih hrišćana, etničkih Kolumbijaca, koji su bivši katolici, protestanti ili ateisti.

Ovaj Kolumbijac, koji je dobio monaško ime Simeon, kaže da je prvi susret sa pravoslavljem imao sa predstavnicima nekanonskih crkava njegovoj zemlji, ali dodaje da je sam na internetu počeo da traži više informacija o pravoslavnoj crkvi. “Tako sam upoznao Valjevca, oca Aleksandra Đurđevića, koji je kao sveštenik SPC službovao u Venecueli. Upravo je otac Aleksandar predložio moje rukopoloženje i to se dogodilo na Cetinju, od strane mitropolita Amfilohija. Ja sam postao monah Simeon, a Kolumbija deo cetinjskog manastira”, kaže otac Simeon.

Ovaj Kolumbijac kaže da pre susreta sa pravoslavljem nije bio “ozbiljno religiozan” i dodaje da je bio kršten kao katolik. Dodaje da su ga pravoslavlju najviše privukli svetitelji i njihova dela, tradicija duboko prožeta verom i sveta liturgija. “U Medeljinu zajednica SPC već ima 40 članova, ali uz njih je još 20 Kolumbijaca koji pohađaju veronauku i pripremaju se za krštenje u pravoslavlju. Među vernicima su lekari, profesori i advokati, ali i obični radnici ili domaćice. Većinom su pre bili katolici, a svi su kroz upoznavanje naše vere osetili pravu ljubav i pobožnost”,  kaže otac Simeon.

Za Valjevo, u koje je došao u posetu ocu Aleksandru Đurđeviću, ovaj Kolubijac kaže da je oduševljen srdačnošću i gostprimljivošću žitelja grada na Kolubari. Kaže da je najjači utisak na njega ostavila služba u manastiru Lelić, koja je bila naročiti blagoslov za njega, kao i ceo valjevski kraj čuven po svetiteljima Nikolaju Velimiroviću i Justinu Popoviću.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *