subota, 20. aprila 2024.

“Komšije protiv pumpe”

Objavljeno: 27. maja 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Neformalna grupa gradjana pod nazivom “Komšije protiv pumpe”, koja se protivi izgradnji pumpe u blizini Doma zdravlja, izdala je saopštenje za javnost povodom odluke Komisije za planove, koje prenosimo u celosti.

Na adrese građana koji su dostavili primedbe na urbanistički projekat kompanije NIS A.D. za izgradnju stanice za snabdevanjem goriva na prostoru između ulica Vladike Nikolaja, Sinđelićeve i Železničke, ove nedelje stigli su zapisnici Komisije za planove grada Valjeva.

Nakon analize urbanističkog projekta i primedbi građana zaključak stručne Komisije za planove je da je potrebno da predlagač projekta dopuni i izvrši korekcije za 22 tačke urbaniztičkog projekta.

Sudeći prema sadržaju zapisnika zainteresovani građani ali i članovi komisije imali su dosta primedbi na urbanistički projekat pa čak i na samu svrhu izgradnje stanice na ovoj lokaciji. Prema mišljenju građana benzinska stanica doprinela bi povećanju aerozagađena u gradu ali njena izgradnja izaziva bojazan zbog skladištenja zapaljivih i opasnih materija koje potencijalno mogu da ugroze bezbednost građana koji žive u neposrednoj blizini stanice.

„Komisija za planove stručno, savesno i odgovorno je postupala u razmatranju primedbi koje smo im dostavili i donela zaključke u skladu sa zakonom i pravilima struke na najprofesionalniji način. Ovim su još jednom pokazali i dokazali stručnost i profesionalnost i hvala im na tome“, smatra  Jovana Vujić Tašić, predstavnica neformalne grupe stanara koja se protivi izgradnji benzinske stanice na ovoj lokaciji i koja je podnela svoje primedbe na urbanistički projekat.

Komisija za planove se nije ni izjašnjavala i glasala o samom projektu usled uočenih nedostataka urbanističkog projekta, nemanja svih saglasnosti nadležnih organa, a u skladu sa zakonima i podzakonskim aktima koji definišu ovu oblast izgradnje i preporukama Zavoda za zaštitu prirode.

„Kompanija NIS i gradsko rukovodstvo moraju pronaći prikladan prostor za izgradnju nove benzinske stanice koja ne bi bila pod prozorima građana. Komšiluk podržava izgradnju parka na ovoj lokaciji, izgradnju kružnog toka na duplim trakama u cilju smanjenja zagadjenja i ubrzavanja saobraćaja ali ne i izgradnju benzinske stanice“, kaže Dušan Perić, čija se porodična kuća nalazi na dvadesetak metara od planirane benzinske stanice.

Nakon postupanja po zaključcima Komisije za planove grada Valjeva korigovani urbanistički projekat obrađivač će moći da dostavi na uvid i dalje razmatranje Gradskoj upravi Valjevo.Tako da je priča o izgradnji benzinske stanice na ovoj lokaciji stavljenapo strani na neko vreme dok investitor NIS A.D. i „Urbanizam“ Kragujevac kao obrađivači urbanističkog projekta ne pribave potrebnu dokumentaciju i ne izvrše korekciju projekta.

Najznačajnije zamerke komisije se odnose na nepostojanje ucrtanih zona opasnosti oko benzinske stanice, nedostatak saglasnosti „Puteva Srbije“ na urbanistički projekat. Nalaže se i pokretanje procedure za odlučivanje o potrebi izrade Studije o proceni uticaja na životnu sredinu, kao i ekspertizu i potvrdu da predloženi objekat ne ugrožava neposrednu okolinu i izjašnjavanje o tome da nisu pribavljene saglasnosti za drugu parcelu koja je uključena u projekat bez dostavljanja uslova od strane nadležnih ustanova i javnih preduzeća.

Takodje, predloženi potporni zid u dužini od 55 metara u Železničkoj ulici nije u skladu sa planom generalne regulacije „Centar“ te se nalaže usklađivanje ovog zida gradskim prostornim planom.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *