četvrtak, 29. februara 2024.

Koncentracija PM10 čestica bila pet puta veća od dozvoljene

Objavljeno: 24. novembra 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO –  Treći izveštaj o zagađenosti vazduha u Valjevu „U pet do dvanaest”, koji priprema organizacija “Lokalni odgovor”, pokazuje da je najveći broj dana protekle nedelje vazduh u Valjevu je bio zagađen ili jako zagađen.

Najviša koncentracija PM10 suspendovanih čestica za proteklu nedelju zabeležena je u četvrtak i iznosila je 243,64 µg/m3, što predstavlja koncentraciju gotovo pet puta veću od

dozvoljene. Suspendovane čestice PM2,5 dostigle su najvišu koncentraciju istog dana  192,25 µg/m3,  dva puta veća od dozvoljene.

“Organi javne vlasti i dalje ne obaveštavaju javnost o aerozagađenju, niti o merama za zaštitu ili ublažavanje posledica. Kažu da nemaju informacije o kvalitetu vazduha”, ponovo se konstatuje u izveštaju “Lokalnog odgovora”.

“Namera nam je da poboljšamo obaveštavanje građana i građanki Valjeva o aerozagađenju. Radimo na stvaranju javne svesti da je aerozagađenje realnost, svakodnevica, koja zahteva aktivizam radi smanjenja uticaja i ublažavanja posledica na zdravlje ljudi”, poruka je ove organizacije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *