utorak, 21. maja 2024.

Konji izvlače drva, Vesna školuje ćerku na Defektološkom fakultetu

Objavljeno: 17. januara 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

MIONICA – Seči i iznošenju drveta iz šume po težini parira jedino rudarski posao, ali to Vesni Grbović (40), preduzimljivoj i hrabroj ženi iz Mratišića kod Mionice, ne smeta da vodi ovaj biznis i to uz pomoć konja! Skoro 5.000 kubika drveta težak je posao seče, iznošenja i privlačenja trupaca iz šuma na Maljenu i Jablaniku, koji je na tenderu “Srbija šuma” dobila Vesnina firma “Devet riđana” u kojoj su, pored nje, zaposleni suprug Goran, sin Milovan i nekoliko radnika, a angažovano čak 16 konja. Ubitačno težak i spor, posao koji se obavlja na starinski način uz pomoć životinja, ali jedino na taj način moguć da se trupci izvuku iz vrletnih šuma valjevskih planina. I posao koji, pre svega, donosi profit, pošto Grbovići od njega školuju ćerku Bojanu, studentkinju četvrte godine Defektološkog fakulteta.

“ Šumski posao je tradicija u Grbovićima. Suprug se godinama bavio drvima u privatnim šumama, sin mu se pridružio još kao dečak i sad je kao mladić od 19 godina savladao sve tajne ovog posla. Najpre smo imali jednog tovarnog konja, zvao se Riđan, a kako se posao širio rastao je i broj konja, pa sam registrovala radnju koja je prvi posao od “Srbija šuma” dobila pre tri godine, a ovaj aktuelni iznosi skoro 5.000 kubika drveta. Moj deo posla je priprema za tendere, dokumentacija i administracija, priprema hrane za radnike “, ispričala je za Blic vlasnica “Devet riđana”.

Težak i opasan posao vodi Vesna, jer u seči i izvlačenju trupaca jedan pogrešan pokret ili korak mogu da znače stradanje čoveka, ali i konja. A radi se leti od zore do sumraka, zimi od 6.30 do 15.30 časova.

“Svaki od radnika vodi po četiri konja. Zavisno od dužine puta koji grlo treba da pređe, na samar se tovari od 0,3 do 0,5 kubnih metra drva u čekijama. Konji prelaze od 500 metara do dva kilometra pod teretom. Letos su dnevno prenosili i do 100 kubika dnevno.  Svako grlo mora da bude dobro uhranjeno, da bi bilo u formi za rad mora da dobije bar pet kilograma kukuruza u toku dana”,  objašnjava Vesna.

Uz zdravu životinju, da bi posao bio bezbedan, svaki samar koji konj nosi mora biti ispravan, dok se ispod njega, kako bi štitio telo životinje od povreda, postavlja stelja – platneni dušek napunjen zobi.

“Samari i stelje su veoma važni, a što je put koji konj prelazi duži, tovar mora biti lakši. Kada pada kiša, posao obustavljamo, jer bi bilo izuzetno rizično i za ljude i za konje. U ovom period radi se samo ako sneg nije predubok. Leti, pak, pored vrućine, vreba opasnost od zmija. Teško je i naporno, ali ukupno gledano, ovo jeste isplativ posao”,  kaže ona.

Mioničko selo Mratišić, inače je konjarski kraj, a u Grbovićima je gajenje porodična tradicija. Šumarskim poslom sa konjima, međutim, bavi se samo Vesnina porodica. U narednom periodu, kako otkriva, “Devet riđana” će verovatno smanjiti broj konja pošto je, imajući u vidu sledeće velike poslove, plan nabavka šumskog traktora.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *