četvrtak, 18. jula 2024.

Konkurs za književnu nagradu „Radovan Beli Marković“

Objavljeno: 4. jula 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn

LAJKOVAC- Gradska biblioteka Lajkovac raspisala je Konkurs za književnu nagradu „Radovan Beli Marković“. Konkurs će biti otvoren do 1. septembra, a dodeljuje se za za roman ili knjigu pripovedaka (priča) objavljenih na srpskom jeziku u prošloj ili ovoj godini, do zaključenja konkursa.

Predloge za nagradu mogu poslati pojedinci, izdavači i ustanove kulture. Književna dela u tri primerka, sa punim imenom i prezimenom i kraćom biografijom, treba dostaviti lično ili poštom na adresu: Gradska biblioteka Lajkovac, Vladike Nikolaja 6, 14244 Lajkovac, sa nazivom “ZA KNJIŽEVNU NAGRADU RBM”.

Žiri će rezultate konkursa saopštiti do 5. oktobra, a nagrada će dobitniku svečano biti uručena 10. oktobra, na dan rođenja Radovana Belog Markovića.

Književna nagrada „Radovan Beli Marković“ ustanovljena je prošle godine i  sastoji se iz povelje i novčanog iznosa od 120.000 dinara. Slavica Garonja iz Beograda prvi je dobitnik za roman „Šapati Male Vlaške“.

Poznati srpski književnik i najpoznatiji Lajkovčanin preminuo je 19. januara 2022, u 75. godini. Lajkovac dostojno čuva uspomenu na svog književnika, pri čemu je ustanovljenje književne nagrade “Radovan Beli Marković” samo jedna od aktivnosti.

Osim toga, Gradska biblioteka Lajkovac ubuduće će nositi naziv Narodna biblioteka „Radovan Beli Marković”. Ideja je i da legat Emilije i Radovana Belog Markovića bude smešten u jednom od konaka – spomenika kulture u naselju Vojni krug, namenjenih kulturnim sadržajima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *